DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Podľa Eurostatu Slováci sú druhí najchudobnejší v Európskej únii.

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Podľa HDP na obyvateľa je Slovensko na 3. mieste od konca spomedzi členských štátov EÚ. Individuálna konzumácia, čo je lepší indikátor ekonomickej aktivity ako HDP, bola za rok 2021 na Slovensku o 29% nižšia ako je priemer EÚ. No ak porovnáme tieto číslo za rok 2021 u ostatných členských štátov, Slovensko je stále na 3. mieste od konca, predbiehajúc Bulharsko a Maďarsko.

Na druhom mieste sme sa však umiestnili za rok 2022 podľa štandardu kúpnej sily (ŠKP). Jedná sa o teoretický výmenný kurz, je počítaný na základe parity kúpnej sily (PKS) a v podstate ukazuje, napríklad koľko rajčín si môžeme kúpiť za 1€ na Slovensku a koľko v Rakúsku. PKS (a následne ŠKP) sa používa na „meranie cenových rozdielov medzi krajinami.”

Čo sa týka životných podmienok, v rebríčku zobrazujúcom percento ľudí, ktorí čelia riziku chudoby alebo sociálnemu vylúčeniu, sa Slovensko umiestnilo  na štvrtom mieste (to zodpovedá približne 16% obyvateľstva). Menej ohrozených obyvateľov má podľa Eurostatu len Fínsko, Slovinsko a Česká republika.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023
success
error