DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Po ďalšie, dôchodcovia, seniori sa prepadávajú čoraz viac pod hranicu chudoby, podľa teda inštitútu ekonomicko-sociálnych rizík je už pod hranicou chudoby 500 000 dôchodcov, 180 000 z nich sa dostalo pod tú hranicu len v minulom roku.

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík IVRA v novembri minulého roka informoval, že počet seniorov pod hranicou chudoby narástol až na 494-tisíc. Ich počet sa výrazne zvýšil najmä v poslednom roku, kedy sa dostalo pod hranicu chudoby ďalších viac ako 187-tisíc poberateľov starobných dôchodkov. Výrok Erika Tomáša preto hodnotíme ako pravdivý.

Za hranicou chudoby, ktorá bola na Slovensku stanovená na úroveň 424 eur mesačne, sa začiatkom tohto roku sa nachádzalo až 494-tisíc seniorov. Toto číslo sa oproti predchádzajúcemu roku výrazne zvýšilo. 

Začiatkom minulého roka sa nachádzalo pod touto hranicou približne 306-tisíc seniorov, čo predstavuje nárast o 188-tisíc. Dôvodmi prepadu sú podľa Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík IVRA nízke dôchodky, nedostatočná pomoc štátu a zdražovanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023
success
error