DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Hovorím, že, že jedného dňa budeme musieť kúpiť aj zbraňové systémy pre tie Black Hawky, lebo prvé boli nakúpené len autobusy. Potom, teraz sa nakúpili ešte niektoré, ktoré už sú plne vyzbrojené.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Slovensko od amerických ozbrojených síl nakúpilo viacúčelové vrtuľníky typu Black Hawk. Tie bývajú často nazývané aj autobusy, pretože slúžia primárne na transport osôb či záchranárske akcie a nedisponujú výzbrojou. Ministerstvo obrany preto v roku 2021 rozhodlo, že príde k obstaraniu ďalších dvoch vrtuľníkov, ktoré už sú vybavené pre špeciálne operácie.

V roku 2016 bol ministerstvom obrany schválený nákup deviatich viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk z USA. Bývalý minister obrany Martin Glváč ich v tom čase objednal bez akejkoľvek výzbroje a z toho dôvodu sú vrtuľníky vhodné len na prepravu osôb či materiálu alebo na rôzne záchranné akcie. Na ministerstve ich preto prezývajú aj „autobusy“. V roku 2021 ministerstvo obrany na čele s ministrom Naďom rozhodlo, že príde k obstaraniu ďalších dvoch rovnakých UH-60M vrtuľníkov, ktoré však už majú byť plne vybavené na špeciálne operácie a budú disponovať systémami vlastnej ochrany. Súčasťou kontraktu sú aj systémy a náhradné diely vhodné aj pre tie vrtuľníky, ktoré Slovensko už vlastní.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error