DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Tých 13 MiG-ov alebo 14 MiG-ov, jeden musím zo zákona dať do múzea, tak tých 13 MiG-ov malo podľa odborníkov hodnotu okolo 20 miliónov.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

V marci 2023 schválila dočasne poverená vláda Eduarda Hegera medzinárodnú dohodu, prostredníctvom ktorej Slovensko poslalo na Ukrajinu 13 stíhačiek MiG-29. Hodnota 13 MiG-ov spolu s náhradnými dielmi je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa zhruba 369,4 milióna eur. Letecký inžinier Koláček v rozhovore pre Startitup.sk z roku 2023 odhadol cenu jednej slovenskej stíhačky MiG-29 na 8 – 10 miliónov eur. Tvrdenie preto hodnotíme ako nepravdivé.

Od Európskej únie za stíhačky darované Ukrajine získa Slovensko finančnú kompenzáciu vo výške zhruba 200 miliónov eur.

Zákon, ktorý hovorí o tom, že jeden kus MiG-29 musí ísť do múzea, spomenul vo svojom vyjadrení minister obrany Jaroslav Naď

Ministerstvo obrany SR je povinné po rozhodnutí o prebytočnosti hnuteľného majetku štátu, prebytočný vymedzený hnuteľný majetok štátu ponúknuť na prevod správy v registri ponúkaného majetku. Prebytočný hnuteľný majetok štátu, ktorý nie je vymedzeným majetkom, ponúka písomne tým štátnym rozpočtovým organizáciám alebo štátnym príspevkovým organizáciám, ktoré tento majetok nevyhnutne potrebujú.

Ministerstvo obrany vo vyjadrení pre Demagóg.sk z 5. 4. 2023 uviedlo:

„V zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany SR je aj rozpočtová organizácia Vojenský historický ústav (VHÚ), ktorého organizačnou súčasťou je Vojenské historické múzeum (VHM) so sídlom v Piešťanoch.

Jednou z jeho zákonných povinností, ktorá pre múzeum vyplýva z § 9 ods. 1 zákona č. 206/2009 Z. z. o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 92/2022 Z. z., je nadobúdať zbierkové predmety v súlade s jeho zameraním a špecializáciou stanovenou v štatúte múzea.

VHÚ, ako právnická osoba v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany SR, s cieľom  doplniť a rozšíriť zbierkový fond VHM, prejavil záujem nadobudnúť do zbierky č. VII. „Letecká technika“ dvojmiestne stíhacie lietadlo Mikojan Gurjevič MiG-29 UBS, ktoré sa v predmetnej zbierke doposiaľ nenachádza. Tento typ  lietadla je významným hmotným dokladom spätým s vojenskou minulosťou Slovenska, s osobitným zreteľom na modernú históriu vojenského letectva na území Slovenska. Minister obrany SR, vychádzajúc zo zákonnej povinnosti VHM, sa stotožnil so žiadosťou VHÚ a predmetný typ bude zaradený do zbierok.”

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error