DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Keď vládnete, tak kupujete F-16 za 2 miliardy, kupujete Black Hawky za stovky, stovky miliónov. Nemáte s tým absolútne problém. A keď treba ísť bojovať popri Američanov do Afganistanu, vyšlete tam našich vojakov, ktorí tam umierajú.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Nákup štrnástich stíhačiek F-16 odsúhlasila vláda Smeru, SNS a Mostu-Híd v roku 2018 na návrh ministra obrany za SNS Petra Gajdoša. Tento nákup Slovensko stál 1,6 miliardy eur. V roku 2015 minister obrany za Smer Martin Glváč zakúpil deväť vrtuľníkov Black Hawk bez bojovej výbavy za 238 miliónov eur. 

Do operácie ISAF v Afganistane sa Slovenská republika zapojila ešte v roku 2002 za vlády Mikuláša Dzurindu. Od tohto momentu sa do Afganistanu naprieč rôznymi vládami vysielali naši vojaci v pravidelných rotáciách. Počas prvej vlády Roberta Fica bol navýšený počet slovenských vojakov v Afganistane zo 70 na 300 a podľa vyúčtovania ministerstva obrany sa najviac peňazí z rezortného rozpočtu minulo na slovenské misie v Afganistane keď bol ministrom obrany nominant Smeru Martin Glváč. 

Operácia ISAF trvala do roku 2014, ale naši vojaci od 1. januára 2015 dostali nový mandát na pôsobenie v Afganistane v rámci nebojovej misie Resolute support, počas ktorej zabezpečovali tréning afganských vojakov. Pôsobenie slovenských vojakov v Afganistane skončilo v roku 2021, keď sa Spojené štáty rozhodli ukončiť tu svoje pôsobenie a spolu s nimi sa stiahli aj spojenecké jednotky NATO. V Afganistane prišli v roku 2013 o život traja slovenskí vojaci.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error