DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ondrej Dostál

OKS

Vy (Eduard Chmelár, pozn.) ste tvrdil, že Putin nie je taký blázon, aby zaútočil na Rusko, ako sa všetci mýlili. Tvrdili ste to 2 dni predtým ako Rusko začalo vojnu.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile pred začatím vojny napísal, že média blúznili o ruskom bombardovaní Kyjeva. Pre opis Putina použil prirovnanie so šachovým veľmajstrom, ktorý sa bežne správa racionálne. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

22. februára 2022, dva dni pred začatím ruskej invázie na Ukrajinu, sa Eduard Chmelár v príspevku na svojom facebookovom profile vyjadril

„Vojnoví štváči, ktorí tu niekoľko týždňov takmer nepríčetne stupňovali napätie, môžu jasať, že vyprovokovali svoju malú vojnu. To, že sa zmýlili všetci - spravodajské služby, ktoré hlásili termín rozsiahlej invázie častejšie ako predpoveď počasia; politici i médiá, ktoré blúznili o tom, že Rusko sa chystá bombardovať Kyjev; aj my ostatní, ktorí sme predpokladali, že Putinove vojská zostanú na hraniciach s Ukrajinou a iba vytvárajú tlak na diplomatické rokovania – je výsledkom cielenej informačnej vojny, ktorá prebiehala medzi oboma blokmi v uplynulých týždňoch.”

O Putinovi napísal, že jeho správanie sa odvíjalo od správania druhej strany, ďalej sa vyjadril: „Je rovnako nečakané, ako keď šachový veľmajster prestane hrať svoju zvyčajnú partiu a začne hrať ruskú ruletu, čo môže vyvolávať dojem, že sa zbláznil, pretože doteraz sa správal racionálne.”

 

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error