DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Prečo má Zelenskyj vojenskú jednotku Edelweiss, prečo oprašujú Banderu.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Ukrajinská horská brigáda získala vo februári 2023 od prezidenta Zelenského za svoje zásluhy honorárny titul Edelweiss. Na túto jednotku upozornilo ruské ministerstvo zahraničia na sociálnych sieťach v príspevku, v ktorom sa ju snažilo prepojiť s nacistickou jednotkou Abwehrgruppe 218, ktorá používala názov Edelweiss ako krycie meno. 

Avšak názov Edelweiss, čo po slovensky znamená plesnivec, je znak často využívaný elitnými horskými jednotkami. V histórii ho nepoužívala len spomínaná nacistická jednotka, ale rovnaký názov niesla v rokoch 2011 až 2016 aj jednotka ruskej armády. Týmto titulom sa takisto označujú ďalšie štátne bezpečnostné a horské záchranné útvary napríklad v Chorvátsku, Švajčiarsku, či Poľsku. Andrej Danko zavádza pýtaním sa na túto jednotku, ako keby malo ísť o niečo neštandardné, čo sa nachádza len na Ukrajine. Vyvolávaním pochybností ohľadom legitimity pomenovania jednotky po horskej rastline Andrej Danko zavádza publikum.

Andrej Danko ďalej pravdepodobne odkazuje na oslavu narodenín Stepana Banderu ukrajinským parlamentom v januári 2023. Bandera je vo všeobecnosti veľmi kontroverzná postava ukrajinskej histórie. Hoci ho Ukrajinci vnímajú ako národného hrdinu, Poľsko i Izrael ho považuje za vojnového zločinca. Príspevok na oslavu Banderových narodenín preto ukrajinský parlament po kritike stiahol.

Andreja Danka sme 13. marca 2023 oslovili so žiadosťou o reakciu, no nevyužil ju a požiadal portál Demagóg.sk, aby ho viac nekontaktoval, keďže sme podľa neho neobjektívni. Na otázku, v čom konkrétne, hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová nereagovala.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error