DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ondrej Dostál

OKS

Putin sa netají tým, že chce obnoviť ruské impérium v jeho pôvodných hraniciach optimálne aj s tou sférou vplyvu, ktorej sme my boli súčasťou.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Putin často odkazuje na časy, kedy bolo Rusko svetovým impériom. V júni 2022 Putin sám seba prirovnal k ruskému cárovi Petrovi Veľkému. Podľa Putina je údelom súčasného ruského vedenia navracať územia a upevňovať moc, tak ako to robil ruský cár. Podobné prirovnanie použil Putin aj neskôr v decembri 2022. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Peter Veľký bol ruským cárom v 17. storočí, ktorý územne zväčšil a mocensky posilnil vtedajšie Rusko, ktoré sa najmä vďaka nemu stalo svetovým impériom. 

Putin sa taktiež netají nostalgiou za Sovietskym zväzom. V minulosti označil kolaps ZSSR za najväčšiu geopolitickú katastrofu storočia. Neskôr sa vyjadril, že  pokiaľ by mohol, najradšej by zabránil by rozpadu Sovietskeho zväzu.

Niektoré svoje imperiálne vyhlásenia Putin dokonca pretavil do činov. Tesne pred vojnou ruský prezident vo svojom príhovore k občanom vyhlásil, že Ukrajina je neodňateľnou súčasťou ruskej histórie, kultúry a duchovného priestoru. Krátko na to začal s vojenskou inváziou, ktorá trvá dodnes.

Tieto skutočnosti posilnili presvedčenie niektorých západných komentátorov a kritikov, že Putin dáva verejne najavo svoje imperiálne ambície. Odborníci ako Stephen Kotkin či Kari Roberts sa zhodujú, že Rusko by rado obnovilo sféru vplyvu v bývalom post-sovietskom priestore. Samotný Putin však obvinenia z imperiálnych ambícií Ruskej federácie odmietol.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error