DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Pán redaktor, my predsa sa netajíme tým, že dlhodobo hovoríme o tom, že sme pripravení tie MiG-y poslať za predpokladu, že ich Ukrajinci chcú a že dostaneme nejakú formu náhrady za to, či už vo forme finančnej náhrady alebo materiálnej náhrady, alebo kombinácie. A rokujeme o tom pol roka. To nie je o tom, že sa stretli minulý týždeň Volodymyr Zelenskyj a Eduard Heger. Ja túto tému riešim na úrovni ministrov obrany aj v tom ramsteinskom formáte, kde je asi 60 krajín, ktoré pomáhajú vojensky Ukrajine, aj na úrovni ministrov obrany členských krajín NATO, aj na bilaterálnych stretnutiach pán minister zahraničných vecí to rieši, premiér to rieši dlhodobo. 

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

O možnosti darovania uzemnených stíhačiek MiG-29 hovoril poverený minister obrany Jaroslav Naď už v auguste 2022. O  tejto téme aj rokoval s inými krajinami, podobne ako minister zahraničia Rastislav Káčer. Naď vyjadril aj záujem o finančnú alebo materiálnu náhradu. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj požiadal premiéra Eduarda Hegera o uzemnené stíhačky MiG-29 vo februári 2023. 

Rokovania s tromi slovenskými ministrami viedla Ukrajina v decembri 2022. 

Dočasne poverený minister obrany Naď už v auguste 2022 hovoril, že stíhačky by Slovensko mohlo Ukrajine darovať. Deklaroval, že za takúto pomoc očakáva materiálnu alebo finančnú náhradu od Európskej únie či spojencov. 

O možnom poskytnutí stíhačiek sa vyjadril v apríli 2022 aj Eduard Heger. Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer o stíhačkách rokoval v Kyjeve. Káčer tiež povedal, že Slovensko o darovaní rokuje s NATO. 

Naď o stíhačkách rokoval napríklad vo februári 2023 v rámci Kontaktnej skupiny pre podporu Európy (tzv. Ramsteinský formát). Súčasťou skupiny je približne 50 krajín, ktoré koordinujú vojenskú pomoc Ukrajine v podobe dodávky zbraní. 

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error