DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Kmec

Hlas

To, čo sa šíri cez internet, tak to sú štandardné cvičenia verejnej správy, takže vôbec to nemá nejaké bezprostredné napojenie na vojenský konflikt na Ukrajine (pozn. šírenie falošnej správy o mobilizácii).

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

V posledných týždňoch sa internetom šírili poplašné správy o údajnej mobilizácii, ktoré sa nakoniec ukázali ako nepravdivé. Z údajného mobilizačného cvičenia sa vykľulo pravidelné cvičenie štátnej správy a povolávací rozkaz sa ukázal byť falošný. Výrok Petra Kmeca preto hodnotíme ako pravdivý. 

Prvá poplašná správa, ktorá sa šírila, sa týkala údajného mobilizačného cvičenia v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informáciu dementovala Polícia, Úrad vlády aj Ministerstvo obrany. Mobilizačné cvičenia sa organizujú pravidelne dvakrát do roka a zameriavajú sa na preverovanie obranných schopností Slovenskej republiky. Nemajú teda žiadny súvis s aktuálnou vojnou na Ukrajine. Civilisti sú do cvičenia navyše zapojení len v rámci administratívnej činnosti, a na praktickej časti participujú iba profesionálni vojaci. 

Šíril sa aj hoax o údajných povolávacích rozkazoch. Občanovi Nových Zámkov bol doručený falošný dokument, podľa ktorého mu vznikla branná povinnosť. Falošný list obsahoval dokonca podpis a pečiatku okresného úradu. Ministerstvo vnútra upozornuje, že sa jedná o hoax a žiadne povolávacie rozkazy okresné úrady nedistribuujú.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error