DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Súhlasím s vami, pretože bolo už niekoho krajín, ktoré stíhacie lietadlá na Ukrajinu dodali. Bez toho, aby o tom nejakým spôsobom informovali verejnosť, alebo sa tým niekde chválili a nikto sa tým nejakým spôsobom nezaoberá, nikto to nerieši.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Informácia o stíhačkách dodaných na Ukrajinu nie je verejne dostupná, výrok preto zatiaľ hodnotíme ako neoveriteľný. Poslanec Krúpa však odvoláva na svoju bezpečnostnú previerku a utajené informácie, podobné informácie spomínajú aj iní politici s prístupom utajeným informáciam.

Na Slovensku prebieha diskusia o tom, či poslať uzemnené stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Niektoré členské štáty v rámci Európskej únie a NATO sú ochotné poskytnúť svoje stíhačky, ako napríklad Poľsko, avšak len za určitých podmienok. Iné krajiny diskutujú o tom, či a aké stíhačky poslať Ukrajine, ako napríklad Veľká Británia. Naopak nemecký kancelár Olaf Scholz odmietol podobnú dodávku vojenskej techniky.

Z verejne dostupných zdrojov nie je dohľadateľné, ktoré štáty už stíhačky či náhradné diely Ukrajine darovali. 

V inej relácii Krúpa uviedoll, že už dva štáty v rámci aliancie dodali svoje stíhačky na Ukrajinu. Neupresnil, ktoré to sú. 

Pre Demagóg.sk sa Krúpa 6. 3. 2023 vyjadril:

„V NRSR som jediný poslanec, ktorý má previerku na prísne tajné a teda som aj príjemcom utajovaných skutočností. V rámci mne pravidelne zasielaných informácií som obdržal utajovanú písomnosť, v ktorej bol uvedený zoznam krajín, ktoré pred nami už poslali stíhacie lietadlá na Ukrajinu. Zároveň som viazaný mlčanlivosťou a teda aj zákonom 215/2004 Z.z. o utajovaných skutočnostiach. Na druhej strane som už na FB našiel takéto vyjadrenie môjho kolegu z NRSR: „Viacerí z nich — šepká sa o Bulharsku, Poľsku a Severnom Macedónsko — už zjavne svoje staré stíhačky poslali, aj keď mnohí zrejme len ako náhradné súčiastky (to by platilo aj na väčšinu našich MiGov)“. Som presvedčený, že časom tieto informácie budú zverejnené a môj výrok tým potvrdený.“

Krúpa naráža na status poslanca Valáška, v ktorom však neposkytuje pre svoje tvrdenie žiadne dôkazy.

Aj minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že by sme neboli prvou krajinou, ktorá by darovala stíhačky Ukrajine. Ani ten však nepovedal, ktoré krajiny tak už učinili.  V apríli 2022 americký Pentagon potvrdil, že Ukrajine poslal diely, ktoré môžu využiť na opravu vojnou poškodeného letectva. 

 

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error