DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Doteraz, keď ho (pozn. Žilinku) vyzýval verejne Robert Fico alebo ktokoľvek podobný, aby riešil veci týkajúce sa údajného poškodenia ruských hrobov, čo sa ukázalo, že to bol čistý hoax a nezmysel, alebo keď sa rozhodol, že bude vstupovať do zahraničnopolitických kompetencií vlády a písať 35 nezmyselných pripomienok k zmluve o obrannej dohode s USA, tak čakal som, že bude veľmi aktívny aj v tomto prípade, keď sa spochybňuje ústavnosť na Slovensku, ale zatiaľ teda mlčí, tak som zvedavý, či s niečím príde.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Poverený minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej konferencií vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby sa začal zaoberať fámami o hroziacej mobilizácií, ktoré šíril aj poslanec Ľuboš Blaha. Žilinka sa v minulosti zaoberal hoaxom o zničenom cintoríne v Ladomírovej, ku obrannej dohode s USA podala Generálna prokuratúra 35 pripomienok. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Hoax o poškodených vojnových hroboch v Ladomírovej začal šíriť cez facebook ruského veľvyslanectva Igor Bratčikov. 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka reagoval na sociálnej sieti, kde uviedol, že chce preveriť, či nedošlo k trestnému činu hanobenia miesta posledného odpočinku. O vyšetrení hovoril aj po vyjadrení Ministerstva obrany, Ministerstva zahraničných vecí, a polície o tom, že informácia je súčasťou hybridnej vojny. 

Informácie o tom, že by k prešetreniu vyzýval Robert Fico, sa tímu Demagog.sk nepodarilo dohľadať. 

Generálna prokuratúra podala 35 pripomienok k zmluve o obrannej dohode s USA. O dohode chcel Žilinka hovoriť aj v parlamente, poslanci mu to nedovolili. V svojej reči poslancom plánoval navrhnúť, aby za dohodu nehlasovali.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error