DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

Máme predošlé rozhodnutia Ústavného súdu v tom, čo predstavuje a čo nepredstavuje zásadné rozhodnutie v otázke zahraničnej politiky. Bolo to možno len jedno rozhodnutie, ale tento precedens tu už je.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Ústavný súd Slovenskej republiky sa doposiaľ v jednom uznesení dotkol otázky zásadných rozhodnutí zahraničnej politiky. Definoval, že nominácia sudcov na Európsky súd pre ľudské práva takéto zásadné rozhodnutie predstavuje. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Ústavný súd Slovenskej republiky v roku 2015 vydal uznesenie (.pdf, s.31), ktorým sa dotkol otázky zásadných rozhodnutí v zahraničnej politike. Jednalo o nomináciu sudcov na Európsky súd pre ľudské práva. V tomto individuálnom prípade Ústavný súd rozhodol, že takáto nominácia je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. Ústavný súd ďalej nešpecifikoval, ktoré ďalšie oblasti rozhodovania v zahraničnej politike sú zásadné a ktoré nie. 

Vo výroku poslanec Valášek hovorí o možnostiach dočasne poverenej vlády rozhodnúť o dodaní vyradených stíhačiek typu MiG-29 Ukrajine. Dočasne poverená vláda vie podľa Ústavy vykonávať len jasne zadefinované právomoci vymenované v treťom odstavci článku 115. Podľa tohto článku nemá poverená vláda právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.

Dočasne poverený premiér Heger oznámil, že sa jeho vláda nehodlá v tejto veci obrátiť na Ústavný súd SR, vyžiadala si však oficiálne stanoviská expertov na ústavné právo. 

Bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák, na ktorého úvahu o ústavnosti darovania stíhačiek poslanec Valášek reaguje, vo svojom článku pre Denník N napísal, že medzi ústavnými právnikmi sú veľmi odlišné názory. Pripomína pri tom aj nedostatok ústavnej praxe ohľadom otázky obmedzení právomocí Vlády SR v zásadných otázkach zahraničnej politiky. Kvôli tomuto nedostatku je podľa Mazáka potrebné každý prípad posudzovať individuálne. Valášek reagoval na tento nedostatok ústavnej praxe spomenutím precedensu o nominácii sudcu.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error