DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

My už máme, už pred ruskou inváziou sme mali na tej východnej hranici NATO posily zo strany spojencov tie bojové skupiny vo výške 1500 mužov a žien. Po ruskej agresii sa na summite NATO minulý rok rozhodlo, že sa to navýši až na veľkosť brigády, medzi 3 až 5-tisíc ľudí v tých pohraničných krajinách.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Príprava ruskej armády na inváziu do susednej Ukrajiny zvýšila napätie na východnej hranici Severoatlantickej aliancie (NATO). Spojenci na toto rastúce napätie odpovedali navýšením počtu jednotiek umiestnených v tejto oblasti. Po spustení samotnej invázie sa na Summite NATO spojenci zhodli, na ďalšom navýšení počtov na takzvanom východnom krídle až na veľkosť bojovej brigády. Výrok Tomáša Valáška preto hodnotíme ako pravdivý.

Už pred začiatkom invázie začalo Rusko zhromažďovať na hraniciach s Ukrajinu veľké množstvá vojakov a vojenského materiálu. NATO sa v reakcii na ruskú mobilizáciu rozhodlo posilniť východné krídlo.

Aliancia mala v čase  pred inváziou na východnom krídle umiestnené bojové skupiny o veľkosti práporu (1200 vojakov), ktoré sa nachádzali v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku. Okrem jednotiek NATO sa v regióne nachádzali aj jednotky pod velením USA. Krátko pred vojnou tak bolo na východných hraniciach umiestnených približne 12-tisíc spojeneckých jednotiek. 

Približne desať dní pred inváziou oznámilo Nemecko svoj zámer vyslať viac ako 300 vojakov na posilnenie východného krídla. Reagovali tak na správy od Spojených štátov, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla prísť v priebehu niekoľkých dní. Toto nasadenie navýšilo počet jednotiek v Litve na 1 500 mužov a žien. 

O ďalšom navýšení počtu jednotiek sa rozhodlo po začatí invázie zo strany Ruska. Koncom júna 2022 sa konal v Madride summit NATO, ktorý sa venoval aj podpore Ukrajiny a partnerov v ohrození. Spojenci sa v deklarácii zo summitu zaviazali rozmiestniť na východnom krídle ďalšie silné bojové sily a navýšiť tak existujúce bojové skupiny na veľkosť brigády. Jednotky sa mali zväčšiť z 1 200 členných bojových skupín na približne 3000 až 5000 vojakov. Výrazne sa tak mal zvýšiť počet ozbrojených síl v stave najvyššej pohotovosti v regióne zo 40-tisíc na viac ako 300-tisíc.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error