DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Takisto ako Robert Fico, keď utajil, že sem doniesol 10 teroristov, tak to nehovoril v médiách, tak, z Guantanáma, no tak to je presne o tom.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Nepravda

Väzni, ktorí boli prevezení z americkej väznice Guantánamo na Kube na Slovensko vo viacerých vlnách, nikdy neboli odsúdení za terorizmus a nemôžeme o nich preto hovoriť ako o teroristoch.

Prví dvaja väzni prišli na Slovensko v roku 2010, ďalší traja v 2013 a poslední traja v 2014, spolu ich bolo 8, nie 10, ako tvrdí Naď.

Ani jeden z väzňov nebol odsúdený za terorizmus, či dokonca voči nim nebolo ani vznesené obvinenie. Vtedajší minister zahraničných vecí sa pri prijatí prvých dvoch väzňov vyjadril, že u nich nie je dôvod na začatie trestného stíhania pre čin terorizmu.

Podobne sa pri príchode posledných troch väzňov vyjadril hovorca Ministerstva vnútra: „Tak ako v prípade prvých transportov, aj teraz ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé ani obvinené z trestného činu terorizmu a nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku."

Ministerstvo obrany sa pre Demagóg.sk 6. 3. 2023 vyjadrilo nasledovne:

„Minister rešpektuje Vaše vyhodnotenie výroku a tiež rozumie, že je spôsobené nedostatkom relevantných informácií a zdrojov. Minister Naď trvá na tom, že výrok je pravdivý, iba že by existovalo iné označenie pre osoby, ktoré umierajú za Islamský štát, ako teroristi. Pretože časť z Vami označovaných „neteroristov” po odchode zo Slovenska zomrela v zahraničí v boji za Islamský štát. Ale opakujeme, minister rešpektuje Vaše vyhodnotenie."

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error