DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Kmec

Hlas

Vedie sa tu debata medzi napr. Francúzskom a Spojenými štátmi, ktoré majú trošku rozdielne názory nad kontrolou internetu.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Francúzsko a Spojené štáty americké sa dlhodobo snažia o reguláciu internetového priestoru. Obe krajiny však ku problematike pristupujú odlišne. Zástupcovia oboch štátov na túto tému v minulosti viackrát diskutovali a často zastávali odlišné stanoviská. Výrok Petra Kmeca preto hodnotíme ako pravdivý.

Najviditeľnejším rozdielom medzi Francúzskom a USA je ich postoj ku regulácii veľkých technologických firiem.  Francúzsko je dlhodobo zástancom „tvrdých" požiadaviek na online platformy, akými sú napríklad prísne lehoty na odstránenie škodlivého obsahu. V máji 2020 prijalo Zákon o boji proti nenávisti na internete. Zákon vyžaduje, aby spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete takmer okamžite pod hrozbou vysokých pokút stiahli materiál považovaný za nezákonný. Po jeho prijatí ho francúzsky ústavný súd zrušil, keďže ho považoval za útok na slobodu prejavu. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež v apríli minulého roka vyjadril nesúhlas s anonymitou na internete a vyhlásil, že nezatvára dvere myšlienke zrušenia niektorých platforiem. V rozhovore Macron kritizoval aj americké platformy, kde sa podľa neho šíria nenávistné prejavy a dezinformácie. Francúzsko je taktiež silným zástancom európskej legislatívnej regulácie internetového priestoru. 

Tieto kroky sú v kontraste s prístupom v Spojených štátoch amerických. Hoci americké regulačné orgány podali protimonopolné žaloby proti spoločnostiam ako Google a Meta, zo strany USA neboli prijaté žiadne komplexné federálne zákony, ktoré by riešili moc technologických spoločností. 

Rozdielny postoj krajín k regulácii internetu bol viditeľný aj v debatách pri problematike sieťovej neutrality. Spojené štáty v roku 2017 zrušili pravidlá, ktoré zakazovali poskytovateľom internetového pripojenia blokovať alebo spomaľovať prístup k obsahu. Bývalý francúzsky minister zahraničných vecí vtedy vyhlásil, že Francúzsko bude naďalej brániť sieťovú neutralitu bez ohľadu na to, aké rozhodnutia prijmú iné krajiny. 

Okrem sieťovej neutrality spolu krajiny diskutovali napríklad aj o podpise charty proti nenávistným prejavom na internete v rámci samitu G7 či o kontrole kyberpriestoru a boji proti dezinformáciám. Tento rok tiež spoločne plánujú zorganizovať už piaty americko-francúzsky kybernetický dialóg.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error