DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

Dnes napr. Európska únia platí spolu so Spojenými štátmi platia asi tretinu, ak nie viac výdavkov ukrajinskej vlády na nemocnice, školy atď.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Podľa Medzinárodného menového fondu potrebuje ukrajinská vláda na udržanie bežného chodu štátu 3 až 4 miliardy dolárov mesačne. Európska únia spolu so Spojenými štátmi preto krajine poskytujú finančné balíky, ktoré budú v roku 2023 pokrývať viac než tretinu mandatórnych výdajov vlády. Tieto peniaze zabezpečia napríklad vyplácanie miezd a dôchodkov, či udržiavanie prevádzky škôl a nemocníc.

Európska Únia sa v októbri 2022 zhodla na poskytnutí balíka určeného na podporu ukrajinskej vlády vo výške až 18 miliárd eur na rok 2023. Podpora je vo forme zvýhodnených pôžičiek, ktoré sa budú vyplácať v pravidelných splátkach, a teda v priemere 1,5 miliardy mesačne.

Spojené štáty začiatkom roka 2023 schválili Zákon o dodatočných rozpočtových prostriedkoch pre Ukrajinu. Washington podporí (.pdf, s. 2) rozpočet ukrajinskej vlády sumou vo výške 13,37 miliárd dolárov.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error