DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

Boli tu opakovane diplomatické misie od prezidenta Bidena, prezidenta Macrona, kancelárku Merkelovú, ktorí sa ho (Putina, pozn.) snažili od vojny odhovoriť.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

V období pred vojnou a v čase rastúceho napätia prebiehali intenzívne rokovania mnohých lídrov krajín NATO s prezidentom Ruska Vladimírom Putinom. Rozhovory s cieľom odhovoriť ruského prezidenta od vojny neúspešne absolvovali aj americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron a bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Americký prezident Joe Biden a Ruský prezident Vladimir Putin absolvovali vo februári minulého roka viac ako hodinový telefonát o situácii na Ukrajine. Prezident Biden v ňom pohrozil ruskému prezidentovi “rýchlou a rozhodnou” reakciou, v prípade pokračovanie invázie zo strany Ruska.

Putina s úmyslom odradenia od vojny kontaktoval aj francúzsky prezident. Emmanuel Macron mal viesť jeden z posledných predvojnových telefonátov s Vladimirom Putinom, s cieľom odradiť Rusko od vyslania svojich jednotiek na Ukrajinu. V neskoršom telefonáte, po začatí vojny, Macron zase požadoval ukončenie ruskej ofenzívy a prímerie.

S Putinom sa v Moskve ešte pred skončením svojho pôsobenia v úrade v stretla aj kancelárka Angela Merkelová. Aj pri týchto stretnutiach bola situácia na východe Ukrajiny jednou z kľúčových tém rozhovorov. Pri spomienke na stretnutie s ruským prezidentom bývalá kancelárka povedala, že jej v tom čase už chýbal politický vplyv, aby Putina odhovorila od invázie.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error