DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

No, poviem vám to na prípade tej, toho systému S-300, ktorého hodnota účtovná bola asi 67 miliónov, ak si správne spomínam, niečo nad 60 miliónov eur. Dostali sme preplatené cez 60 % sumy, ak si správne spomínam, z európskeho mierového nástroja za tú S-300. A na základe toho, že sme jednoducho pomohli Ukrajine, tak nám napríklad Spojené štáty americké okrem toho, že nám sem poskytli Patriot na nejaké obdobie a, jednoducho, to je zásadná vec, tak nám dali z ich fondov, FMF fondov 200 miliónov dolárov, za ktoré si môžu nakúpiť novú techniku.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Podľa informácii z ministerstva obrany je oficiálna účtovná cena systému S-300 , ktorá je uvedená v materiáli k darovaniu, 68,4 milióna eur. 

Slovensko za pomoc Ukrajine dostalo z európskeho mierového nástroja najprv 40 miliónov eur a približne o mesiac ďalších takmer 42 miliónov eur. 

Spojené štáty v apríli 2022 umiestnili na Slovensku jednu batériu systému protiraketovej obrany Patriot spolu s americkým obslužným personálom. Americký minister obrany pri tejto príležitosti ocenil štedrosť slovenskej vlády pri poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Túto batériu zo Slovenska USA v januári 2023 stiahli kvôli údržbe. 

Slovensko taktiež získalo grant vo výške 200 miliónov dolárov z vládnych fondov USA, ktoré môže použiť na nákup americkej vojenskej techniky.

Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error