DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Dnes sa vyjadril poľský prezident Duda, že odovzdanie stíhačiek Ukrajine je veľmi citlivá vec. (...) Dnes pani ministerka zahraničných vecí Nemecka povedala, že to je tak závažná vec, že si nedovolí sama ani len vyjadriť svoj postoj, či áno, či nie a že by malo dôjsť ku koordinácii krajín.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Pravda

Poľský prezident Andrzej Duda označil prípadné zaslanie bojových lietadiel Ukrajine za veľmi vážne rozhodnutie, ktoré sa nebude prijímať ľahko. Duda odmietol možnosť, že by Poľsko dodalo bojové lietadlá bez predchádzajúcej koordinácie so spojencami v rámci NATO. Poľsko v súčasnosti disponuje menej než 50 lietadlami typu F-16, čo je slovami prezidenta nedostatočné množstvo. 

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza zaslanie lietadiel neprichádza do úvahy, a to aj napriek faktu, že Berlín Ukrajine už poskytol tanky typu Leopard 2. Scholz nehodlá podkopávať dôveru nemeckej verejnosti voči jeho vláde novými debatami ohľadom zvyšovania dodávok zbraní pre Ukrajinu. Kvôli strachu z eskalácie takisto zopakoval, že sa nejedná o vojnu s NATO a prisľúbil telefonát s ruským prezidentom Putinom. Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock potvrdila, že nemecká vláda o poskytnutí stíhačiek Ukrajine nediskutuje.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error