DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Preto ma udivilo v piatok, ako bohorovne pán premiér s pánom ministrom Naďom oznámili Slovensku, že oni to idú spraviť.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Zavádzajúce

V piatok 17. 2. 2023 zvolal Eduard Heger spolu s Jaroslavom Naďom na Úrad vlády tlačovú konferenciu, ktorej témou bola budúcnosť uzemnených stíhačiek MiG-29. Premiér informoval, že bol oficiálnou cestou oslovený na darovanie týchto strojov. Na tlačovej konferencii odznela informácia, že vláda sa chystá rokovať o možnostiach ako by tieto stíhačky bolo možné posunúť na Ukrajinu, nie že to „idú spraviť,“ ako to hovorí Peter Pellegrini. Jeho výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na samite v Bruseli osobne požiadal Eduarda Hegera o dodanie stíhačiek MiG-29. Dočasne poverený premiér povedal, že vláda urobí maximum, aby požiadavke vyhovela. Lietadlá by podľa ministra obrany Jaroslava Naďa mohli byť odovzdané Ukrajine prostredníctvom výmeny za iný systém alebo preplatené z Európskeho mierového nástroja. Minister obrany taktiež pripomenul, že Európska únia už Slovensku za doterajšiu vojenskú pomoc Ukrajine poslala 80 miliónov eur.

Slovenská lietadlá MiG-29 sú v súčasnosti uzemnené. S ich používaním nepočítala už ani bývalá vláda, keďže prestala trénovať pilotov, ktorí by mohli na stíhačkách lietať.

Na tlačovej konferencii Eduarda Hegera a Jaroslava Naďa, ktorá sa týkala tejto pomoci Ukrajine, však tvrdenie o odovzdaní prezentované nebolo. Dočasne poverený premiér oznámil, že takáto požiadavka prišla oficiálne z ukrajinskej strany a na základe toho o nej môžu začať rokovania. „Teraz sa môže spustiť ten proces, pretože prišla táto oficiálna požiadavka, môže sa spustiť proces rokovaní, jednak vnútropolitický a na území Slovenskej republiky ale taktiež aj s Európskou komisioou,“ vyhlásil Eduard Heger na tlačovej konferencii. (v čase od 0:43). Premiér ani minister obrany tak neoznámili, že idú poslať na Ukrajinu MiG-29, ale že bude vláda rokovať o „možných zákonných cestách ako to urobiť“ (v čase od 20:58). Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error