DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Vy na tlačových konferenciách, aj aj s ministrom Naďom drzo obviňujete každého, kto má len trochu pochybnosť o tom, ako to máme spraviť, ak to máme spraviť, že je nepriateľ štátu alebo nedajbože nepriateľ Ukrajiny.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Heger v minulosti kritizoval Fica aj Pellegriniho za ich postoje k pomoci Ukrajine, či už pri stíhačkách alebo protiraketovom systéme S-300. Generalizáciu, že obviňujú každého, kto s nimi nesúhlasí v prevedení pomoci, za nepriateľa štátu, však hodnotíme ako zavádzanie.

Na tlačovej konferencii z 10. februára 2022 Heger s Naďom oznámili svoj zámer poslať slovenské uzemnené stíhačky MiG-29 na Ukrajinu v boji proti ruskému agresorovi. Eduard Heger na nej označil Roberta Fica za cynika či klamára, práve kvôli jeho negatívnemu postoju o darovaní stíhačiek a vôbec zbraní Ukrajine.

Po návšteve Buče v apríli 2022 a darovaní S-300 premiér Heger kritizoval (3:15) Pellegriniho a Fica a pozýval ich na Ukrajinu:

„Nadbiehajú Rusku, správajú sa ako ruskí agenti, už len môžeme čakať, že sa dozvieme, že sú vlastne platení z ruských peňazí.“

Fico a Pellegrini pritom nie sú jediní, kto sa vyjadruje ku posunu stíhačiek kriticky: napríklad aj ústavný právnik Vincent Bujňák sa vyjadril, že darovanie stíhačiek je zásadnou otázkou zahraničnej politiky, na ktorú odvolaná vláda nemá kompetencie ani v prípade súhlasu prezidentky.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error