DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Tento týždeň bola zverejnená štúdia, kde sa ukázalo, že nákup obrnených vozidiel za 400-tisíc vyše, tých 8×8 u pána Naďa, bol predražený o 122-tisíc eur.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Peter Pellegrini v tomto výroku naráža na článok, ktorý 8. februára 2023 zverejnil spravodajský portál Aktuality.sk. Autori článku analyzovali nedávny nákup obrnených vozidiel od fínskej zbrojovky Patria. Nepíšu však, že vozidlá sú predražené, iba uvádzajú, že ich nákup nie je taký výhodný, ako v minulosti verejne prezentoval Jaroslav Naď. Výrok Petra Pellegriniho preto hodnotíme ako zavádzanie.

Veľmi podobný nákup sa chystalo urobiť ministerstvo obrany, ešte za minulej vlády. Jaroslav Naď tento nákup z pozície opozičného politika kritizoval ako predražený. Návrh bývalého ministra obrany Petra Gajdoša nakoniec vtedajšia vláda neodsúhlasila.

Naď pri svojom nástupe plánoval na nákup 76 obrnených vozidiel vyčleniť 332,2 milióna eur, nákup sa však značne predražil. V minulom roku totiž minister obrany, podľa dostupných informácií, podpísal kontrakt na 447 miliónov eur.

V októbri 2021 minister Naď v súvislosti s nákupom obrnených vozidiel hovoril ešte o sume 3 milióny eur za jedno vozidlo a zagarantoval, že súťaž prinesie ešte nižšiu cenu. O rok neskôr však podpísal kontrakt na 4,6 milióna eur za jedno vozidlo, pričom systémová cena predstavuje až 6 miliónov eur za kus. Oproti pôvodným Naďovým plánom sa tak celkový rozpočet na tento kontrakt navýšil o 121,4 mililióna eur, teda približne o sumu, ktorú spomína Peter Pellegrini vo výroku.

Jaroslav Naď vyššiu cenu odôvodnuje infláciou ako aj lepšou vybavenosťou vozidiel. „To znamená medzi rokmi 2018 a 2022 ubehli 4 roky a podľa veľmi striedmych kalkulácii za ten čas máme 20 percentnú infláciu,“ obhajoval Naď nákup vozidiel ešte v septembri v pléne NRSR. Šéf rezortu vtedy argumentoval, že nové vozidlá 8x8 budú mať oproti pôvodne zvažovanej Vydre navyše plne zabudované komunikačné a informačné systémy, integrovaný systém velenia a riadenia, rušičky improvizovaných výbušných zariadení, modernejšiu elektroniku, novú veža, ale aj dizajnové zmeny, ktoré zabezpečia o štyri tony vyššiu plávateľnosť vozidla.

Podľa zdroja portálu Aktuality.sk však mnohé zo spomenutých zmien mali mať už vozidlá, ktoré chcela nakúpiť predošlá vláda. Nárast ceny podľa zdroja článku mohla spôsobiť aj inflácia.

Je teda pravda, že cena spomínaných vozidiel bola vyššia oproti pôvodnému plánu ministra Naďa. Článok však nehovorí o tom, že sú vozidlá predražené, ako tvrdí Peter Pellegrini, ale spochybňuje, že ich nákup je taký výhodný, ako Naď verejne prezentoval. Výrok Petra Pellegriniho preto hodnotíme ako zavádzanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error