DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Keď máme na tanky za 1,7 miliardy EUR, ktoré podpísal s firmou, ktorá ho inak aj živila dovtedy, kým nebol minister ako sponzor...

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Slovenská republika koncom minulého roka podpísala kontrakt na 152 obrnených vozidiel za sumu približne 1,7 miliardy eur. Víťazom tendra na dodávku týchto vozidiel sa stala švédska firma BAE Systems. Pellegrini v júni 2022 upozorňoval na údajné sponzorstvo tejto firmy voči Jaroslavovi Naďovi. Jediné prepojenie, ktoré verejnosti poskytol, bolo, že táto firma bola jedným z partnerov konferencie, ktorú organizovala Naďova mimovládka. Na výbere víťaza tendra sa však podľa ministerstva podieľalo niekoľko desiatok ľudí z rôznych rezortov. Tender posúdil aj Útvar hodnoty za peniaze, ktorý nespochybnil, že víťazná ponuka bola najvýhodnejšia. Keďže nebolo preukázané žiadne prepojenie medzi Jaroslavom Naďom a víťaznou firmou, hodnotíme tento výrok ako neoveriteľný.

Ministerstvo obrany 12. decembra 2022 uzavrelo zmluvu so švédskou spoločnosťou BAE Systems AB na nákup 152 pásových transportérov za 1,68 miliardy eur.

Jediný, kto uvádza informáciu, že firma BAE Systems AB mala Jaroslava Naďa v minulosti sponzorovať, sú predstavitelia strany Hlas. Pellegrini v krátkom videu poukazuje na údajné prepojenie Jaroslava Naďa na víťaznú firmu: „Pán minister Naď bude musieť velmi podrobne vysvetľovať, prečo vyhrala práve firma, ktorá ho v minulosti veľmi štedro sponzorovala v jeho lobistických aktivitách, či je mimovládnych organizáciách.“

Keď sa Denník N strany Hlas pýtal, čím môže podložiť tvrdenie, odkázala hovorkyňa strany na status poslanca za Hlas Petra Kmeca.

Kmec v statuse odkazuje na Naďovú minulosť v mimovládnych organizáciách, najmä na jeho pôsobenie v Slovenskom inštitúte pre bezpečnostnú politiku, ktorý Naď zakladal. Naď v tomto inštitúte pôsobil do roku 2018 na pozíciách riaditeľa a experta na obranu. K statusu pridáva Kmec fotografiu sponzorov z minuloročnej konferencie (teda z doby, kedy Naď dlhšiu dobu v organizácii nepôsobil), ktorú tento inštitút organizuje pravidelne. Na fotke je vidieť, že jedným z hlavných partnerov tejto konferencie v roku 2021 bola aj firma BAE Systems, ktorá vyhrala tender na obrnené vozidlá. Medzi partnermi sú aj ďalšie zbrojárske firmy, ale napríklad aj Ministerstvo obrany či Ministerstvo zahraničných vecí. Kmec v statuse hovorí, že väčšina partnerov figurovala na podujatí aj po minulé roky, dôkaz tohto tvrdenia však nepridal.

Na tejto konferencii sa v apríli 2018 ako hlavný hosť zúčastnil aj vtedajší premiér Peter Pellegrini. Ďalšieho z ročníkov sa zúčastnil aj Peter Kmec.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že konferencie organizované Naďovou mimovládkou mali partnerstvo so zbrojárskou firmou  BAE Systems. Podpora podujatia jednotlivými partnermi sa mala pohybovať v závislosti od úrovne partnerstva v rozmedzí 3 až 20-tisíc eur. Jaroslav Naď odmieta, že by pracoval pre zbrojovky, ako je BAE Systems, alebo od nich prijímal akékoľvek dary. Naďová hovorkyňa taktiež vylúčila, že by minister obrany mal obchodný vzťah s firmou BAE System – ani ako súkromná osoba a ani ako konateľ jeho bývalej spoločnosti.

Ministerstvo obrany pre Denník N uviedlo, že ponuky uchádzačov hodnotilo viac ako 60 ľudí z ministerstva obrany, ozbrojených síl aj ministerstva hospodárstva. Tender hodnotil aj Útvar hodnoty a celkový výber víťaza nespochybnil.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error