DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

Nikto z nich (vládna koalícia, pozn.) nehovorí o tom, že treba pomôcť občanom, treba riešiť elektrickú energiu, treba riešiť potraviny.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Nepravda

Prezidentka SR 16.12. odvolala vládu SR, keďže jej pred tým v parlamente bola vyslovená nedôvera. Túto vládu prezidentka dočasne poverila vykonávaním pôsobnosti v obmedzenom rozsahu.

Podľa 3. odseku článku 115 Ústavy SR má vláda v demisii obmedzené kompetencie. Nemôže napríklad rozhodnúť o závažných opatreniach v oblasti hospodárskej a sociálnej politiky ani o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.

Nie je však pravdou, že "nikto" z vládnej koalície nehovorí o pomoci občanom či o cenách energií alebo potravín. V súvislosti energetickou napríklad vláda schválila nové výkupné ceny pre zdroje, ktoré vyrábajú elektrinu z biomasy a bioplynu a s ambulantným sektorom sa dohodla na dofinancovaní, vďaka čomu sa nezavedú poplatky za ambulantnú starostlivosť pre občanov.ä

Poslanci vládnej koalície avízovali riešenie vysoký zálohových faktúr za energie, minister práce si cez slogan "Pomoc ľuďom" robí politickú reklamu na Facebooku a robí tlačovky o tom, ako pomohol zvládať účty zariadeniam sociálnych služieb. 

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error