DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

...je neskutočné, keď idem stropovať cenu na 199 EUR za megawatt, EUR megawatthodina, kde na Slovensku elektriku vyrobíme za 50, za 60.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Richard Takáč naznačuje, že ak sú výrobné náklady elektriny 50-60 eur za megawatthodinu, nedáva zmysel zastropovať ju na 199 eur za megawatthodinu. Opomína vśak komplikovaný proces cenotvorby na spoločnom trhu EÚ. Cenu tu určuje najdrahší, tzv. záverný výrobca energie, ktorý ju však musí vyrábať, aby jej bolo v sieti dostatok. Pohľad spájajúci len slovenské výrobné náklady a cenu pre domácnosti je preto skresľujúci a teda zavádzajúci.

Vláda zastropovala ceny elektriny na 199 eur za megawatthodinu pre samospráv aj podniky. Výrobná cena elektriny sa pohybuje okolo 50-60 eur za megawatthodinu. 

Proces výroby a distribúcie elektriny na energetickom trhu Európskej únie je však komplikovanejší. Elektrina sa obchoduje na burze, kde ju dodávatelia nakupujú pre svojich zákazníkov. "Európske ceny elektriny sa stanovujú tak, že finálnu cenu určujú takzvané „záverné“ elektrárne, ktoré vyrábajú elektrinu najdrahšie, no musia vyrábať, aby bol v sieti dostupný dostatok elektriny," uvádza SSE.  "Keby nevyrábali, v sieti by bol vyšší dopyt po elektrine ako jej výroba a celá elektrifikačná sústava by skolabovala. Cenu na trhu – burze, teda určuje zdroj, ktorý je najdrahší, no nevyhnutný na pokrytie aktuálnej spotreby a udržanie stability siete."

Keď je nedostatok výroby z iných (lacnejších) zdrojov, ako sú jadrové či vodné elektrárne, tzv. závernými elektrárňami sú tie, ktoré elektrinu vyrábajú z uhlia či zemného plynu. "Presne takáto situácia nastala v roku 2022. Vo výrobe počas roka dlhodobo chýbala lacná elektrina z odstavených nemeckých či francúzskych jadrových elektrární a kvôli suchu aj časť výroby z vodných elektrární vrátane tých slovenských. Nahradiť ju teda musela drahá výroba elektriny z uhlia a zemného plynu, ktorého cena je – predovšetkým kvôli konfliktu na Ukrajine a geopolitickým záujmom Ruska – veľmi vysoká."

Navyše, elektrina vyrobená dnes je často zazmluvnená vopred a ak sú jej dnešné výrobné náklady nižšie, neznamená to, že za túto cenu smeruje do elektrickej siete na Slovensku.

***V pôvodnej verzii textu bolo nesprávne uvedené, že stropovanie cien sa týka aj distribučných či iných poplatkov. Chybu sme opravili.***

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error