DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Práve ale naopak, v ére tzv. bödörovcov, v ére diskusií, keď vláda o svojich politických krokoch sa dohadovala na poľovníckych chatách, takéto plány existovali a dnes o nich svedčia svedkovia na súdoch.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Pravda

O stretávaní sa politických špičiek resp. predstaviteľov bývalej vlády s podnikateľmi, označovanými aj za oligarchov, prehovorili a svedčili viacerí spolupracujúci obvinení. Malo sa tak diať vo vínnej pivnici v Radošine, v hoteli Double Tree Hilton alebo neskôr, už v opozícii, na poľovníckej chate. Tvrdenie Jána Budaja peto hodnotíme ako pravdivé.

Najznámejšími prípadmi stretnutí politických špičiek s oligarchami sa stali porady na poľovníckej chate pri Čifároch, aj keď v tej dobe už boli hlavní predstavitelia zachytení na nahrávkach v opozícii. Stretnutia medzi bývalými vládnymi predstaviteľmi a Bödörovcami zachytili policajné kamery, ktoré boli nainštalované prostredníctvom NAKA, pod vedením vyšetrovateľa Martina Juhása. Na týchto “poradách” preberali Robert Fico, Robert Kaliňákm Pavol Gašpar či Mareka Para informácie o rôznych vyšetrovaniach a politických kauzách. Medzi najzásadnejšie vyjadrenia, ktoré na nahrávkach odzneli patrili informácie o odpočúvaní vyšetrovateľov NAKA, navádzanie Roberta Kaliňáka na výpoveď o Makóvi, informácia, že “v Smere si dajú pozor, aby nedráždili Kočnera a takáčovcov” či odkaz od Maroša Žilinku ohľadom paragrafu 363.  

Jeden z kajúcnikov Bernard Slobodník, bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA, vypovedal aj o tom, že Bödörovci a ich "policajné komando" si telefonovali s vládnymi špičkami, konkrétne s Robertom Ficom s Robertom Kaliňákom, ale taktiež aj Andrejom Dankom. Podľa výpovedí Slobodníka sa na stretnutiach komanda neriešili len záujmy biznisových skupín, ale aj politické záležitosti. V rámci stretnutí sa rozhovory týkali aj politikov z vtedajšej opozície, ako napríklad o Igorovi Matovičovi, Borisovi Kollárovi alebo Andrejovi Kiskovi. 

Špičky štátu, polície a prokuratúry sa mali údajne s oligarchami stretávať aj v pivnici, ktorá sa nachádza v obci Radošina. Tieto stretnutia detailne opísali v kauze Očistec viacerí spolupracujúci obvinení. Podľa výpovedí obvinených tam mal chodiť aj Robert Kaliňák osobne. Ten hovoril, že si nepamätá či a s kým sa v pivnici stretol, neskôr ale pripustil, že v sa prominentnom podniku v Radošine mohol stretnúť aj s Bödörom. Na stretnutiach sa mali zúčastniť aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či exšéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó. 

"To je možné, neviem vám to vyvrátiť. Kľudne povedzme, že sme v Radošine boli, ale na žiadnej tajnej porade nie. Nemusím si to pamätať, pretože takých stretnutí, kde boli tie osoby, ktoré menujete, boli desiatky. Ale myslím si, že tam nebol práve najčastejšie pán Bödör," tvrdil neskôr Robert Kaliňák.

O ďalších stretnutiach, tentoraz v hoteli Double Tree by Hilton svedčí Peter Tóth. Fico a Kaliňák sa podľa neho v hoteli pravidelne stretávali so sponzormi Smeru, konkrétne Jozefom Brhelom, Miroslavom Výbohom, Jurajom Širokým a Norbertom Bödörom. Tóth vypovedá, že sa v týchto priestoroch konali tzv. užšie porady vedenia Smeru, na ktorých sa zúčastnili vyššie spomínaní oligarchovia.

Stretnutia politicky vplyvných ľudí s oligarchamisa mali diať aj v hoteli Albrecht. Podľa svedkov izbu č. 8 pravidelne navštevovali  finančníka Martina Kvietika vplyvní ľudia z politického života, najmä zo strany SNS. K stretnutiam s Kvietikom sa priznali bývalý predseda Národnej rady Andrej Danko či bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

Kajúcnici ako František Imrecze, Ľudovít Mako a vyššie spomínaný Bernard Slobodník vypovedali, že Bödörovci a vtedajšie vládne elity na týchto stretnutiach rozoberali aj možné kompromateriály na politickú opozíciu, za účelom diskreditácie.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error