DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

Vždy strana Smer - slovenská sociálna demokracia hovorila o dobrovoľnosti očkovania. Ten, kto chcel sa dať zaočkovať, sa mohol dať zaočkovať, ten, kto nie, nie.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Pravda

Hoci rôzni predstavitelia strany Smer-SD sa k očkovaniu vyjadrovali aj kriticky a spochybňovali ho, oficiálna komunikácia strany bola o dobrovoľnosti očkovania, výrok preto hodnotíme ako ešte pravdivý.

Už po začatí vakcinácie sa k téme vyjadril Robert Fico,  apeloval na možnosť výberu pre občanov. O dobrovoľnosti hovoril aj vo februári 2021: „Kto sa chce dať zaočkovať, nech sa zaočkovať dá. Nech platí princíp dobrovoľnosti.”  

Na tlačovej besede (3:19) 1. júla 2021 sa predseda Smeru-SD Robert Fico vyjadril, že nemá nič proti motivovaniu ľudí k očkovaniu, povedal to v súvislosti s konaním očkovacej lotérie. Ďalej sa vyjadril, že názor strany Smer na povinné očkovanie sa nezmenil -  očkovanie by malo byť dobrovoľné. 

Je pravda, že strana Smer bola väčšinu času proti povinnému očkovaniu, uprednostňovala princíp dobrovoľnosti, treba však pripomenúť, že Robert Fico niekoľkokrát vyjadril odmietavý postoj k vakcinácií. Prosil, aby sa z očkovania nešírila demagógia a propaganda, tvrdil, že vakcíny sú biznis pre farmaceutické firmy a zdôraznil to, že on sám je slobodný človek a zaočkovať sa nedá. Ostro vystupoval proti vakcinácií detí, vakcíny označoval za experimentálne a kampaň podporujúcu očkovanie za lživú. Za tieto vyjadrenia si vyslúžil kritiku, Vladimír Lengvarský ich označil za nezodpovedné.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error