DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

V roku 2018 žiadala predčasné voľby ulica, ktorá bola riadená vtedajšími opozičnými politikmi.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Nepravda

Richard Takáč (Smer-SD) porovnával nedávne referendum o zmene Ústavy, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia, s výzvami na predčasné voľby v roku 2018. Zakonšpiroval si pri tom, že protesty občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko boli „riadené“ vtedajšími opozičnými politikmi – pre čo neexistuje žiaden dôkaz. Jeho tvrdenie preto hodnotíme ako nepravdivé. 

Protesty po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej organizovala iniciatíva Za slušné Slovensko. Stáli za ňou občianski aktivisti, ktorých podporovalo vyše 140 mimovládnych organizácii.

K hlavným predstaviteľom iniciatívy patrili Katarína Nagy Pazmány, Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga, Veronika Bruncková, Táňa Sedláková a Jakub Kratochvíl. Neskôr sa k nim po celej krajine pridali mnohí ďalší aktívni občania.

Na zhromaždeniach ZSS sa zúčastňovali predstavitelia kultúry, médií, cirkví aj občianskej spoločnosti. Organizátori o.i. žiadali predčasné voľby. „Toto je momentálne jediná možnosť, ako sa pokúsiť o obnovu dôvery ľudí v štát,“ argumentovali.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error