DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

Na poslednú chvíľu zdravotníkov, teraz aj ambulancie, učiteľov, všetko bolo ani nie, že o 5 minút 12, všetko bolo minútu po dvanástej.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Pravda

Vláda Eduarda Hegera priniesla riešenie viacerých eskalujúcich problémov v zdravotníctve až na poslednú chvíľu. Výrok Richarda Takáča preto hodnotíme ako pravdivý.

V septembri sa na kritickú situáciu v zdravotníctve rozhodli reagovať lekári, ktorí začali podávať hromadné výpovede. Pre stiahnutie výpovedí požadovali splnenie 8 požiadaviek. Posledná a najkritickejšia požiadavka sa týkala platov lekárov, a vyjednávania o tejto požiadavka sa naťahovali do posledných dní. Vláda a Lekárske odborové združenie (LOZ) sa nakoniec dohodli a podpísali spoločné memorandum doslova niekoľko hodín pred tým, ako výpovede lekárov nadobudli platnosť. Pravdepodobný kolaps nemocníc bol tak odvrátený na poslednú chvíľu.

Zvýšenie platov nemocničných lekárov sa ale netýkalo lekárov pracujúcich v ambulanciách. Tí sa sťažovali na zvyšujúce sa náklady aj stratu konkurencieschopnosti. Od pacientov preto niektoré ambulancie začali vyberať nové poplatky, niekedy vo výške až 20 eur. Ambulancie boli navyše pripravené vypovedať zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Slovenská lekárska komora preto žiadala dofinancovanie ambulancií. Vláda sa s ambulantným sektorom nakoniec dohodla na jeho dofinancovaní. Oznámil to 27. 1. Eduard Heger, aj keď táto dohoda je zatiaľ iba podmienečná. Dofinancovanie bolo podmienkou dohody aj s poisťovňami. Tie posledný januárový deň uzatvorili nové dodatky s ambulanciami. Dohoda sa udiala v poslednej chvíli, pretože zmluvy boli platné len do konca januára. Pokiaľ by k dohode neprišlo, pacienti by si museli zákroky uhrádzať z vlastného vrecka a následne žiadať poisťovňu o preplatenie.

Podobnú situáciu ako v zdravotníctve zažívalo v lete aj školstvo. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku požadoval, aby sa platy verejných zamestnancov zvýšili o desať percent. Túto požiadavku prišlo v júni vyjadriť aj tisíce učiteľov do hlavného mesta. Hlavným motívom protestov bola nespokojnosť s nízkymi platmi a podmienkami, v ktorých musia učiť a pracovať. 30. júna navyše učitelia k protestom pridali aj hromadné podávanie výpovedí. V polovici júla nakoniec prišlo medzi vládou a odborovým združením k dohode. Platy učiteľov sa tak mali zvýšiť dvakrát, najprv o 7 percent a následne o 10 percent. K dohode prišlo až potom, čo učitelia hrozili prerušením vyučovania od septembra.

Richard Takáč vo svojom výroku nespomína, že protestom a hromadným výpovediam sa počas svojej vlády nepodarilo zabrániť ani strane Smer-SD. Pred voľbami v roku 2016 musel Smer riešiť hroziaci štrajk učiteľov aj hromadné výpovede sestričiek. Smer vtedy na protestujúcich učiteľov a sestričky útočil a protesty označil za politicky motivované. 

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error