DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

Čo sa týka volebných obvodov, však ešte minulý rok malo, mali poslanci za OĽaNO tlačovú konferenciu, kde hovorili o viacerých volebných obvodoch a zrazu Igor Matovič si ide prostredníctvom zmeny Ústavy zabetónovať jeden volebný obvod.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Pravda

Hnutie OĽaNO niekoľkokrát v minulosti hovorilo o zmenách vo volebnom systéme, začiatkom roka 2023 sa však snažia o upevnenie pomerného systému. 

Na tlačovej konferencií, ktorá sa uskutočnila 17. februára 2022, sa poslanci strany OĽaNO vyjadrili v prospech vytvorenia ôsmich volebných obvodov (0:30-2:05). OĽaNO  o zmene volebného systému hovorilo už v rokoch 2016 a 2020. 

Počas januára 2023 si OĽaNO kládlo ako podmienku na podporu predčasných volieb zmenu ústavy takým spôsobom, aby bolo volebný zákon možné meniť len pomocou ústavnej väčšiny (90 poslancov). Podľa poslanca Vetráka z OĽaNO by zmena ústavy obsahovala aj zakotvenie pomerného systému a Slovenska ako jedného volebného obvodu. Matovič to zdôvodňuje tým, že podľa jeho tvrdení sa Hlas, Smer a Republika dohodli na vytvorení volebného systému, v ktorom by za každý okres bol zvolený jeden poslanec.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error