DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

ÚRSO vypočítava cenu za prvých, za pol roka. A keď to by to bolo po starom, bolo by to vypočítané za pol roka, tak by to bolo niekde pod 190 EUR.

Richard Sulík vs. Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zmenil referenčné obdobie, podľa ktorého sa počítajú regulované ceny elektrickej energie pre rok 2023: kým doteraz to bolo prvých šesť mesiacov predchádzajúceho roka, tento rok sa budú odvíjať od cien v auguste a v septembri 2022.  Keďže išlo o mesiace s najvyššími cenami elektrickej energie na burze, regulovaná cena silovej elektriny v súčasnosti presahuje 500 eur za megawatthodinu.

Podľa analýzy energoportálu, ak by nedošlo k tejto zmene a zostalo by sa pri výpočte regulovanej ceny podľa cien v prvom polroku predošlého roka, boli by regulované ceny pre rok 2023 na úrovni 188€ za megawatthodinu. Na tento rozdiel doplácajú tzv. “zraniteľní” odberatelia s ročným odberom elektriny do 30 MWh, ktorých sa netýka dohoda štátu so Slovenskými elektrárňami o dodávkach lacnej elektriny. Táto dohoda sa týka len domácností.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.02.2023
success
error