DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Tie faktúry (zálohové za energie, pozn.) nemusia platiť. Tí, ktorí to zaplatili, to dostanú refundované alebo to dostanú odpočítané v druhých mesiacoch a tí, ktorí proste to dostali a ešte neplatili, že to bolo splatné až na konci mesiaca, bude to refundované.

Richard Sulík vs. Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Minister hospodárstva Hirman v rozhovore pre Denník N povedal, že ak niekto zaplatil zálohové faktúry za mesiac január, dodávateľ mu platbu vráti alebo bude zarátaná do konečného vyúčtovania na ďalšie mesiace. Informáciu potvrdzuje aj Ministerstvo hospodárstva na svojom facebookovom profile, kde radí regulovaným podnikateľom:

“Ak ste dostali zálohovú faktúru za január, počkajte. Váš dodávateľ vám zašle novú – opravenú - faktúru. 

Ak ste už zaplatili, bude vám to vrátené alebo táto zvýšená záloha bude zohľadnená v konečnom vyúčtovaní. O peniaze neprídete.”

Po oznámení opatrení, ktoré predstavila vláda a ministerstvo hospodárstva, viaceré dodávateľské spoločnosti oznámili, že budú vydávať nové zálohové faktúry. Nabádali odberateľov, aby staré zálohové faktúry ignorovali a zároveň ich uisťovali, že ak faktúry už uhradili, peniaze im budú buď vrátené alebo započítanú vo vyúčtovacej faktúre za daný mesiac. Takýto postup oznámila Stredoslovenská energetika, ako aj Východoslovenská energetika. V prípade Západoslovenskej energetiky išlo len o informatívny rozpis záloh a nie vystavené faktúry, teda nebolo potrebné vystavovať nové faktúry. Výrok Borisa Kollára preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.02.2023
success
error