DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Že som nešiel dole za novinármi a nezačal som okiadzať svojich koaličných partnerov. Nerozprával som na jedného, že je idiot alebo neviem, na druhého, že psychiatrický pacient.

Richard Sulík vs. Boris Kollár - 30.11.-0001
Nepravda

Boris Kollár v minulosti označil koaličného partnera za „farizeja“ či zľahčoval úroveň vzdelania ministerky. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Kollár svojim výrokom poukazuje na ostatných koaličných partnerov, najmä Igora Matoviča a Richarda Sulíka. Tí sa v minulosti viackrát vyjadrili o koaličných partneroch spôsobom, aký vo výroku opisuje. Kollár sa však v minulosti rovnako dopustil používania invektív voči svojim koaličným partnerom. Poslanca Juraja Šeligu zo strany Za ľudí pomenoval nasledovne: „Niečo tak odporne farizejské ako je pán podpredseda Šeliga som v politike ešte nestretol. Tento morálny etalón, ktorý zo seba dostal, to je niečo úžasné." Okrem toho, že citát vyvracia jeho výrok z televíznej diskusie, Kollár sa takto dopustil aj ad hominem útoku.

Ďalším príkladom podobného Kollárovho správania je jeho výrok, v ktorom označil koaličnú kolegyňu Remišovú nasledovne: „Mrzí ma, keď sa k právnemu systému vyjadruje politička, ktorá má vyštudované bábkoherectvo.“ V tomto výroku spochybňuje legitimitu Remišovej vyjadrovať sa k právnickým témam kvôli jej vzdelaniu v odbore bábkoherectvo. V skutočnosti však dosiahla ďalšie tri stupne vzdelania, okrem iného aj na CERIS v Bruseli či prestížnej francúzskej univerzite Sorbonne.

V rovine duševných chorôb sa Kollár vyjadril (01:02 min) o konflikte strán OĽaNO a SaS takto: „Tento konflikt vyvolali títo dvaja a oni ho musia aj urovnať. Túto psychiatriu treba ukončiť buď tak alebo onak.“

Aj v statuse na Facebooku podrobil svojich partnerov kritike. V príspevku z 9. júla 2021, ktorý už medzičasom nie je dostupný, o strane SaS napísal, že ich „vždy zaujíma len záujem a blaho podnikateľov, na ľudí kašlú. Vôbec sa nedivím ich reakcii. Kedy oni už len stáli na strane ľudí?“ SaS vtedy nechcela podporiť zmenu Ústavy umožňujúcu referendum o skrátení volebného obdobia.

Vzhľadom k uvedeným príkladom hodnotíme výrok Borisa Kollára ako nepravdivý. Aj on sa dopustil útokov na svojich koaličných partnerov, ktorých dehonestoval kvôli dosiahnutému vzdelaniu či ich označil za „farizejov“.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.02.2023
success
error