DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Keď vidím tie tendre na ministerstve vnútra, kde ste si prihrávali zákazky, svojim kamarátom, vašim konkrétne a dokonca Hegerovým, keď vidím ako za jednu sviňu sa platilo 4.500 EUR na ministerstve pôdohospodárstva…

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Erik Tomáš vo výroku odkazuje na kauzy, ktoré boli úzko prepojené na hnutie OĽaNO. Prvá spomínaná kauza sa týka utečeneckej krízy, kedy ministerstvo bez verejného obstarávania najalo eventovú firmu blízku premiérovi Hegerovi. Druhá kauza vznikla keď agrorezort vyplácal dotáciu na ochranu ošípaných pred africkým morom. Ministerstvo pôdohospodárstva vyplatilo firme, v ktorej bol konateľom štátny tajomník ministerstva enormnú dotáciu, ktorá prevyšovala aj hodnotu samotných ošípaných. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Počas utečeneckej krízy v roku 2022, ministerstvo vnútra najalo na pomoc eventovú firmu Dustream production, na čele ktorej stojí Július Slovák, ktorý v minulosti pracoval pre stranu OĽaNO a pozná sa aj s Igorom Matovičom. Úrad pre verejné obstarávanie pri kontrole konštatoval, že pri zákazke ministerstvo porušilo zákon o verejnom obstarávaní. 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka koncom roka 2021 pod vedením ministra Vlčana a štátneho tajomníka Kyseľa, vyplatilio firme Rimanec až 4500 eur na ošípanú. Táto suma pritom prevyšovala hodnotu jatočného prasaťa viac ako dvadsaťnásobne. Na kauze nebola zarážajúca iba suma, ale aj personálne prepojenie firmy na ministerstvo. Vo firme Rimanec pôsobil štátny tajomník Kyseľa ako konateľ až do roku 2021. Dokopy bola tejto firme za šesť ošípaných vyplatená suma 27 000 eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error