DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Dokonca to vaše slávne plošné testovanie je tam (v štúdii o Covide na Slovensku, pozn.) označené za najhoršie možné opatrenie, aké mohlo byť, pretože ste pustili 360 000 ľudí do priestoru s falošným testom a tí mohli nakaziť ostatných. Ak by ste sa zdržali teda modelu dánskeho, zachránilo by sa 21 000 ľudí, ak by ste sa držali modelu poľského, 14 000, nemeckého 18 000.

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Nepravda

Štúdia poradenskej spoločnosti Pažitný & Kandilaki Healthcare Consulting z decembra 2022 sa zaoberá nadúmrtnosťou počas pandémie koronavírusu na Slovensku (.pdf).

Jej súčasťou je porovnanie vývoja epidemiologickej situácie a celkovej úmrtnosti na Slovensku a vo vybraných európskych krajinách. Krajiny uvedené v porovnaní dosiahli počas pandémie nižšiu celkovú úmrtnosť než Slovensko.

Autori tvrdia, že ak by Slovensko postupovalo pri tvorbe protipandemických opatrení ako Dánsko, mohlo by zomrieť približne o 21 000 ľudí menej; pokiaľ by konalo ako Nemecko, o asi 18 000 menej; a keby konalo ako Portugalsko, tak by zomrelo približne o 14 000 menej ľudí. Poľsko v tomto porovnaní nefiguruje, keďže dosiahlo podobnú mieru nadúmrtnosti ako Slovensko (.pdf, s. 30).

Hoci autori označujú plošné testovanie antigénovými testami za zlyhanie Slovenska, keďže bolo „neefektívne a nepresné“ (pdf, s. 12), pochybnosti ohľadom pravosti testov nevyjadrujú. Nesprávny spôsob testovania ale štúdia neoznačuje sa najvýznamnejší dôvod. K ďalším nemenej závažným dôvodom patria neskoré zavedenie opatrení počas druhej a tretej vlny,  nepripravenosť prvého kontaktu, zlá situácia v slovenskom zdravotníctve a nízka disciplinovanosť obyvateľstva v dodržiavaní opatrení (.pdf, s. 94).

Podľa denníka Plus Jeden Deň spoluautor štúdie Peter Pažitný uviedol, že počas plošného testovania antigénovými testami mohlo byť až do 360-tisíc prípadných šíriteľov vírusu, ktorým však vyšiel falošne negatívny test na koronavírus.

Výrok hodnotíme ako nepravdivý vzhľadom na nepresné uvedenie porovnávaných krajín, nesprávne označenie plošného testovania za najhoršie možné opatreniej a zavádzajúce vyjadrenie o pravosti testov. 

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error