DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Strana Hlas neorganizovala, pán Matovič, žiadne zhromaždenia vonku. My sme dodržiavali všetky opatrenia a vyzývali sme ľudí, aby aj tieto opatrenia dodržiavali.

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Tento výrok hodnotíme ako pravdivý, pretože strana Hlas sa skutočne nepodieľala na organizácii zhromaždení a protestov počas obdobia, kedy boli na Slovensku zavedené prísne protipandemické opatrenia. Členovia strany Hlas taktiež nevyzývali ľudí, aby opatrenia porušovali, aj keď z úst niektorých predstaviteľov zaznievali hlasy spochybňujúce očkovanie.

Veľké protestné zhromaždenia v rozpore s opatreniami organizovali na Slovensku počas pandémie primárne strany Smer-SD, ĽSNS a Republika. Strane Smer bola dokonca za jednu z protestných akcií vymeraná pokuta za nedodržiavanie protiepidemických opatrení. Veľké protesty sa konali najmä pri príležitosti 17. novembra. Zhromaždenia vtedy organizovali najmä opozičné strany Smer a ĽSNS. Hlas-SD ako alternatívu vyzval ľudí aby v okne zapálili sviečku ako symbol slobody. 

Predseda Hlasu v novembri 2021 dokonca vyzval verejnosť k dodržiavaniu opatrení. 

Hoci strana Hlas na účasť na zhromaždeniach nevyzývala a ani ich neorganizovala, tak pre úplnosť je nutné spomenúť, že jej predseda Peter Pellegrini vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach otvorene kritizoval niektoré opatrenia ako testovanie, a taktiež sa negatívne vyjadroval ohľadom očkovania.  

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error