DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Chcem pripomenúť verejnosti ešte pred tromi mesiacmi pán Matovič napísal status, aký je nadšený z nových ministrov, vrátane pána Hirmana a teraz vypisuje, aké grandiózne zlyhanie predviedol pán minister Hirman. Však to je člen vašej bývalej vlády. Vy ste s ním boli a vy ako ministerstvo financií ste tiež pracovali na tých schémach pomoci a tak ďalej.

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Igor Matovič 1. decembra 2022 napísal na svoj facebookový účet status v znení: “Som nadšený z nových ministrov. Horecký, Karas, Hirman a Káčer. Parádne nominácie, ktoré mnohým vybili poistky. Vážim si ich o to viac, že pomohli v ťažkej chvíli pre nás aj pre Slovensko.”

Začiatkom nového roka však už Igor Matovič nešetril slovami kritiky na adresu nového ministra hospodárstva. 12. januára 2023 napísal Matovič na svoj facebookový účet status: “Vzhľadom na grandiózne zlyhanie ministra hospodárstva pri (ne)riešení zálohových platieb na energie … a skutočnosť, že si od Vianoc napriek ťaživej situácii užíva pokoj na trojtýždňovej exotickej dovolenke … neviem si predstaviť, že podporím akúkoľvek novú vládu, kde by pán Hirman mal byť ministrom.” 

Schému pomoci s energetickou krízou pre podnikateľské subjekty, ktorú vypracovala vláda, predstavili Matovič a Hirman spolu s ďalšími vládnymi predstaviteľmi a predstaviteľmi sociálnych partnerov na spoločnej tlačovej konferencii 24. októbra 2022. Karel Hirman navyše v relácii u Braňa Závodského viac krát potvrdil, že na schémach spolupracoval s ministerstvom financií a jednotlivé kroky konzultoval aj s Igorom Matovičom. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error