DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Pán Matovič, vy ste zrušili dôchodkový strop, vy ste zmrazili minimálne dôchodky, zrušili ste trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku.

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Erik Tomáš správne hovorí o zrušení dôchodkového stropu, o zmrazení minimálnych dôchodkov, ako aj o zrušení trinásteho dôchodku vo výške priemerného dôchodku. Zároveň účelovo vynecháva cieľ minimálne dôchodky po 2 rokoch rozmrazovať aj fakt, že trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku nikdy vyplatený nebol a toto opatrenie presadila v parlamente koalícia Smeru a SNS s pomocou strán ĽSNS a Sme rodina len 4 dni pred voľbami. Napriek tomu hodnotíme výrok ako pravdivý.

Je pravdou, že parlament v minulom roku schválil zmeny dôchodkov platiace od 1. januára 2023, medzi ktorými je spolu so zavedením rodičovského bonusu aj zrušenie dôchodkového stropu

Rovnako je pravda, že ministerstvo práce ešte na jeseň roku 2020 presadilo aj zmrazenie minimálnych dôchodkov, ktoré boli naviazané na priemernú mzdu v hospodárstve. Zároveň však na jeseň minulého roku Krajniak hovoril o uvoľnení tohto opatrenia a o pláne začať postupne rozmrazovať minimálne dôchodky od začiatku roku 2023. 

Trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku presadili poslanci Smeru, SNS, ĽSNS a Sme rodiny v skrátenom legislatívnom konaní 4 dni pred voľbami. Za túto zmenu hlasoval aj vtedajší poslanec Milan Krajniak, ktorý o pár mesiacov neskôr tento zákon ako minister zrušil a nahradil ho v podobe štátnej sociálnej dávky. Trinásty dôchodok teda vo výške priemerného dôchodku nebol na Slovensku nikdy vyplácaný. Erik Tomáš používa tento argument opakovane.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error