DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Petr Fiala

ODS

Ale to je ropa, tie sankcie platia na ropu dovážanú po mori a naviac toto nie sú iba európske sankcie a to je mimoriadne dôležité, to sú sankcie, na ktorých sa dohodli ďalšie krajiny vrátane sedmičky, čo vlastne ten ich účinok znásobí, ale my sme prijali, myslím, že deväť balíčkov sankcií, ktoré sú myslím, že veľmi dobre cielené a v podstate nemajú v histórii obdoby a Rusko zasahujú a zasiahnu a môže hovoriť ruská propaganda, čo chce.

Eduard Heger a Petr Fiala v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Európska rada v júni 2022 prijala šiesty balík sankcií, ktorým sa okrem iného zakázal nákup, dovoz alebo presun ropy a určitých ropných výrobkov prepravovaných po mori z Ruska do EÚ. Obmedzenie platí od 5. decembra 2022 pre ropu a od 5. februára 2023 začne platiť aj pre rafinované ropné výrobky.

Na sankciách na ruskú ropu a ropné produkty sa Európska únia dohodla aj s krajinami G7. 

Ku dnešnému dňu bolo prijatých celkom deväť balíčkov sankcií, pričom posledný bol prijatý 16. decembra 2022.

Sankcie Západu a Európskej únie majú negatívny efekt na ruskú ekonomiku aj napriek tomu, že Rusko nezverejňuje všetky ekonomické ukazatele, alebo sú oprávnené dôvody na ich spochybňovanie. Pokles je evidentný v mnohých oblastiach ekonomiky s výnimkou exportu komodít, kde má Rusko vyššie príjmy kvôli stúpajúcim cenám.

Podľa analýzy Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu (MMF) a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je rok 2022 pre ruské hospodárstvo nepriaznivý. Očakáva sa, že hrubý domáci produkt Ruska (HDP) do konca roka 2022 klesne o najmenej 3,4 % v tom najlepšom prípade a o 4,5 % v tom najhoršom prípade. Ruské hospodárstvo bude ďalej upadať aj v roku 2023. Podľa prognóz má jeho HDP medziročne klesnúť o 2,3 % v tom najlepšom prípade a o 5,6 % v tom najhoršom prípade.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.01.2023
success
error