DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Petr Fiala

ODS

Tá celková pomoc, ktorá je v Českej republike, je 200 miliárd korún a ono je to súbor opatrení. My sme na jednej strane zaviedli úsporný tarif, zaviedli sme odpustenie poplatkov za obnoviteľné zdroje energie, ktoré neplatia ani ľudia ani firmy, a potom sme zastropovali ceny energií pre všetkých, tzn. pre domácnosti, pre verejný sektor. Najprv pre malé a stredné podniky, a potom až sme pre to vyjednali podmienky v Európe, tak sme zastropovali ceny aj pre veľké firmy.

Eduard Heger a Petr Fiala v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Odhaduje sa, že celková pomoc v Českej republike nepresiahne 200 miliárd českých korún a bude bližšie ku 170 miliardám korún. Závisieť bude od konečnej ceny elektriny a iných energií, nateraz hodnotíme výrok ako pravdivý.

Začiatkom januára česká vláda schválila mechanizmus pre dodávateľov, ktorý upresňuje akým spôsobom bude kompenzované zastropovanie cien energií. Celkové náklady ešte nie sú jasné, budú závisieť od spotreby odberateľov a od vývoja cien na trhu. Pri predpoklade, že priemerná ročná cena plynu nebude viac ako 120€/MWh a elektriny viac ako 350€/MWh, by náklady na kompenzácie mohli byť okolo 200 miliárd korún (približne 8,3 mld eur.).  

Premiér Fiala ďalej vymenúva konkrétne opatrenia českej vlády. Tá zaviedla úspornú tarifu ako aj odpustenie poplatkov za obnoviteľné zdroje energií. Zastropovanie cien energií v Česku bolo zavedené najprv v lete pre domácnosti a menšie firmy a koncom roka aj pre firmy s veľkým odberom. Zastropovanie cien aj pre veľké firmy pritom Česká republika vyjednávala s orgánmi EÚ.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.01.2023
success
error