DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

No naša vláda sa o to veľmi snaží a myslím si, že za našej vlády naozaj sme poslali našich policajtov na maďarsko-srbskú hranicu, spolupracujeme teraz s Rakúskom a Maďarskom na tom, aby sme dali ešte políciu možno ešte na srbskú hranicu na juhu.

Eduard Heger a Petr Fiala v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Na maďarsko-srbskú hranicu boli skutočne počas vlády premiéra Hegera vyslaní príslušníci Policajného zboru zo Slovenska.

Kvôli rastúcej migrácii do Európskej únie boli v roku 2022 posilnené hliadky na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. V rámci tohto posilnenia bolo práve na maďarsko-srbskú hranicu 20. októbra 2022 vyslaných 40 príslušníkov Policajného zboru SR. Po skončení dvojmesačnej misie Ministerstvo vnútra a Policajný zbor 9. januára 2023 vyslali na maďarsko-srbskú hranicu novú rotáciu v počte 39 príslušníkov. 

Slovenská republika plní aj svoje záväzky aj voči Európskej agentúre pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Kvôli zapojeniu do operácií Frontexu vyslalo Slovensko na srbsko-bulharskú hranicu 20 príslušníkov a na rumunsko-srbskú 10 príslušníkov Policajného zboru. Je možné, že do budúcna sa pôsobenie slovenskej polície na južnej hranici Srbska ešte posilní, ako to uvádza premiér Heger.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.01.2023
success
error