DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Občania môžu tým referendom zaviesť nové pravidlá do ústavy, že na základe referenda občanov alebo rozhodnutím parlamentu bude možné skrátiť volebné obdobie.

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Referendum je jedným z prostriedkov prijímania nových právnych predpisov do právneho poriadku SR. Ústava hovorí, že návrhy prijaté v referende následne vyhlási Národná rada Slovenskej republiky rovnako ako zákon.

Slová prezidentky potvrdzujú ústavní právnici podľa ktorých, ak by bolo januárové referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie platné, došlo by k priamej zmene Ústavy SR a parlament by už o veci nehlasoval. "V prípade, ak by referendum bolo platné a väčšina voličov by zároveň odpovedala kladne, došlo by tým k priamej zmene ústavy a navrhované znenie by už nebolo predmetom hlasovania parlamentu," povedal pre TASR ústavný právnik a bývalý politik Radoslav Procházka. Podobne to vidia aj ústavní právnici Vincent Bujňák a Peter Kresák. 

Podľa rozhodnutia prezidentky zo 4. novembra sa bude v predmetnom referende rozhodovať o tejto otázke: „Súhlasíte s tým,že predčasné skončenie volebného obdobia NRSR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NRSR, a to zmenou ústavy...? (plné znenie referendovej otázky tu)

To znamená, že po schválení tohto referenda bude po novom možné skrátiť volebné obdobie, a to buď ďalším referendom, alebo rozhodnutím parlamentu. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error