DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Ústavný súd to potvrdil tiež (rozsudok Okresného súdu ohľadom osobných útokov poslanca Blahu na prezidentku, pozn.).

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Nepravda

Spor medzi poslancom Ľubošom Blahom a Zuzanou Čaputovou sa prezidentka rozhodla riešiť súdne. Za pravdu jej dal okresný aj krajský súd. Ústavný súd však rozhodnutia týchto súdov nepotvrdil, tento výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. Zamietol Blahovu sťažnosť z dôvodu nedostatočného využitia všetkých opravných prostriedkov tým, že poslanec včas nepodal sťažnosť na Najvyšší súd. 

Poslanec parlamentnej strany Smer-SD dlhodobo šíril, že je vlastizradkyňou či americkou agentkou a na protestoch jej vulgárne nadával. Keď prezidentke pretiekol pohár trpezlivosti, podala podnet na Okresný súd Bratislava I. Ten dal prezidentke za pravdu a Ľuboš Blaha mal povinnosť zmazať do troch dní všetky statusy, v ktorých sa táto rétorika nachádza. Zákaz sa vzťahoval aj na verbálne prejavy.

S odvolaním sa na Okresný súd písala prezidentka, že Ľuboš Blaha „tak hrubo a zároveň bez uvedenia faktického základu zasahuje do osobnostných práv prezidentky, že tu bola daná neodkladná potreba súdnej ingerencie.“

Poslanec Smeru-SD sa však odvolal na Krajský súd v Bratislave, ktorý však rozhodnutie Okresného súdu tiež potvrdil. Poslanec mal možnosť domáhať sa spravodlivosti ešte na Najvyššom súde SR, no nesplnil lehotu na odvolanie. 

Štvrtý senát Ústavného súdu SR 25. októbra sťažnosť označil za neprípustnú už na predbežnom prerokovaní, keďže podávateľ nevyužil všetky právne nástroje, ktoré mal k dispozícií na ochranu svojich práv. 

Rozhodnutie:

“20. Vo veci vedenej pod sp. zn. IV. ÚS 534/2022: Ústavná sťažnosť sťažovateľa PhDr. Ľ. B., PhD., proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava I č. k. 21 C 12/2022-478 z 22. marca 2022 a proti uzneseniu Krajského súdu v Bratislave č. k. 5 Co 95/2022-749 z 21. júla 2022. Ústavnú sťažnosť o d m i e t a . “ (pdf, s. 4)

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error