DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Som naozaj, ja som jeden z dvoch návrhových subjektov, pokiaľ ide o disciplinárne konanie, druhý subjekt je Národná rada Slovenskej republiky, treba ale dovysvetliť, lebo niektorí ľudia majú očakávania s tým, že vlastne, že prezidentka dá disciplinárku na generálneho prokurátora, tzn., ako keby som rozhodla o disciplinárnom opatrení alebo potrestaní. Ja môžem dať iba návrh a Najvyšší správny súd je súd, ktorý o tom rozhoduje.

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Správne súdnictvo je dôležitým prostriedkom na zabezpečenie ochrany práv občanov pred nezákonnými rozhodnutiami a postupmi orgánov verejnej správy. Súčasťou správneho súdnictva je aj právomoc začať disciplinárne konať voči sudcom, prokurátorom, súdnym exekútorom a notárom. Takáto právomoc existuje aj voči generálnemu prokurátorovi.

O možnosti podať návrh na disciplinárne konanie voči generálnemu prokurátorovi hovorí zákon o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky. Podľa § 16 tohto zákona môžu takýto návrh podať dva subjekty. Tým prvým je Národná rada, konkrétne najmenej tri pätiny poslancov, druhým je prezident SR.

O disciplinárnej zodpovednosti sudcov, prokurátorov, súdnych exekútorov a notárov následne rozhoduje podľa § 3 Najvyšší správny súd v disciplinárnych senátoch. Výrok Zuzany Čaputovej preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error