DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Teraz Európska komisia pripravila návrh na zastropovanie cien plynu a vymyslela takú hlúposť, že zastropovala tú cenu na úrovni 275 EUR za jednu megawathodinu plynu, a pritom cena skvapalneného plynu na svetových trhoch je o 55 EUR lacnejšia ako tá zastropovaná cena, všetci sa smejeme.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Nepravda

Európska komisia v novembri predstavil návrh na zastropovanie plynu, po ktorom mnohé členské štáty dlhodobo volali. Návrh Komisie však priniesol sklamanie, pretože kvôli tlaku Nemecka a Holandska, bol predstavený strop príliš vysoký. Návrh však ešte nie je finálny a predovšetkým sa nejedná o jediný krok Únie na boj proti energetickej kríze. Robert Fico uvádza nepresné čísla, preto jeho výrok hodnotíme ako nepravdu.

Európska komisia predložila 22. novembra návrh  obmedzenie nadmerných cien plynu, ktorý by mal zastropovať jeho cenu na úrovni 275 eur. Podľa návrhu Komisie by bol nástroj aktivovaný, ak sa splnia dva spúšťacie faktory. Prvou podmienkou je, že ceny na holandskej burze TTF prekročia 275 eur počas dvoch týždňov.  Druhá podmienka hovorí o tom, že rozdiel medzi cenou TTF a globálnou cenou skvapalneného zemného plynu (LNG) musí byť aspoň 58 eur alebo viac.

Návrh Európskej komisie zožal kritiku viacerých štátov, podľa nich je totiž navrhovaný strop príliš vysoký. Cena zemného plynu sa v poslednom období pohybuje na značne nižšej cenovej hladine, ako 275 eur. Na holandskej TTF sa zemný plyn momentálne predáva za približne 140 eur za MW/h. Navrhovaný limit bol pritom prekročený iba počas najväčšej krízy v auguste, iba na tri dni, čo by podľa návrhu Komisie nestačili, aby bol strop aktivovaný. 

Dôvodom prečo je návrh Komisie de facto nepoužiteľný je, že EÚ je v tejto otázke názorovo rozdelená. Členské štáty sa líšia v názoroch, ako by zastropovanie malo fungovať. Komisia obhajuje výšku stropu tým, že sa snaží dbať najmä na zachovanie bezpečnosti dodávok. Za výškou stropu je predovšetkým tlak Nemecka a Holandska, ktoré sa od začiatku snažia akúkoľvek diskusiu o cenových stropoch na plyn torpédovať. Návrh však nie je ešte ani zdaľeka finálny a požiadavky väčšiny členských štátov, žiadajú aby bol cenový strop na plyn nižší ako 200 za MWh. Dohoda by sa mala nájsť do 13. decembra, keď by sa mali stretnúť ministri hospodárstva na ďalšom mimoriadnom summite.  

Cenový strop však nie je jedinou aktivitou, ktorú EU vytvára v boji proti vysokým energiám. Štáty sa už neformálne zhodli na podobe dvoch iných dôležitých opatrení. Ide o balík solidarity, ktorý zahŕňa spoločné nákupy zemného plynu, solidárne dodávky medzi jednotlivými krajinami v prípade núdzovej potreby a nový cenový štandard pre skvapalnený zemný plyn. Druhým opatrením je urýchlenie schvaľovania projektov obnoviteľných zdrojov energie. Odsúhlasiť ich chcú až potom, ako sa nájde dohoda na cenovom strope na plyn. 

Rober Fico hovorí, že cena skvapalneného plynu na svetových trhoch je o 55 eur lacnejšia ako zastropovaná cena, ktorú navrhuje Komisia. Podľa portálu globallnghub.com, ktorý sleduje ceny plynu sa cena LNG na cenovom uzle JKM, na ktorý sa často odkazuje v súvislosti s cenami LNG, v danom týždni pohybovala v prepočte medzi 95 -111 eurami za megawatthodinu. Cena zemného plynu sa na holandskej TTF v danom týždni pohybovala v rozpätí 115 - 125 eur za megawatthodinu. Robert Fico teda tvrdí, že sa cena LNG dosahuje hodnotu 220 za megawatthodinu, podľa grafu však za posledný rok takúto hodnotu LNG dosiahol iba dvakrát a to tiež na kratšie obdobie. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error