DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Ja som nikdy nehovoril, že poďme robiť to isté, čo Orbán. To som nikdy nepovedal. Povedal som, že Orbán v určitých segmentoch chráni národné záujmy Maďarska na rozdiel od našej vlády, ktorá tieto národné záujmy neháji.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Nepravda

Predseda strany Smer-SD Robert Fico v príspevku na svojej facebookovej stránke z 28. septembra 2022 píše, že Orbán v Maďarsku robí to, čo by robilo aj Slovensko, ak by bol vo vláde Smer. Výrok teda hodnotíme ako nepravdivý.

Robert Fico od jari 2022 kriticky hodnotil kroky Európskej únie a vyjadroval sa proti sankciám voči Rusku. Už v marci sa vyjadril, že zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruska by viedlo k výraznému zdražovaniu, čo by poškodilo slovenskú ekonomiku, pričom kritizoval slovenskú vládu a prezidentku. V apríli apeloval na vládu aby pristúpila k nákupu ruského plynu v rubľoch, ako požadoval Gazprom. Zároveň pozitívne hodnotil postoj Maďarskej vlády na čele s Viktorom Orbánom za obhajovanie záujmov svojich občanov. Po parlamentných voľbách v Maďarsku sa Fico skonštatoval, že Viktor Orbán prioritizuje maďarské záujmy. Pri otázke ropy pozitívne hodnotil vyjednanú výnimku Maďarska na dovoz ruskej ropy a silný postoj maďarskej vlády.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error