DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Po prvé treba povedať, že je to rozpočet, ktorý spôsobuje historické zadlženie Slovenska. Keď sa nám zdvihol verejný dlh o 1 % na 43 %, (...). Keď sa nám zdvihol verejný dlh na 43 %, tak všetci kričali ako Viktorky na splave, vrátane televízie Markíza, ako zadlžujeme tento štát. V roku 2021 ste dotiahli zadĺženosť štátu na úroveň skoro 63 %. A máte, máte, 63 %. Na budúci rok rátate s deficitom 6,5 %. Rozdiel medzi výdavkami a príjmami máte 8,3 miliardy.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Pravda

Výrok hodnotíme ako pravdivý. V roku 2021 skutočne hrubý dlh dosiahol úroveň 63,1 % HDP, čo je historicky najvyššie číslo za existencie samostatného Slovenska, pričom na budúci rok rozpočet skutočne ráta s deficitom 6,4% HDP. Schodok štátneho rozpočtu (rozdiel medzi príjmami a výdavkami štátu, pozn.) sa má podľa návrhu vyšplhať na 8,3 miliardy eur.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico má pravdu, keď uvádza, že hrubý dlh Slovenskej republiky dosiahol v predošlom roku 2021 úroveň až 63,1 %. Toto číslo je skutočne historicky najvyššie, avšak ako vysvetľuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, čo je nezávislý orgán, ktorý hodnotí hospodárenie Slovenskej republiky, tak hrubý dlh nie je úplne ideálnym ukazovateľom, na ktorý je potrebné sa zamerať pri posudzovaní dlhodobej udržateľnosti zadĺženia štátu. Namiesto hrubého dlhu Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odporúča sledovať vývoj čistého dlhu verejnej správy, ktorý rástol v nižšej miere ako hrubý dlh a dosiahol úroveň 51,5 % HDP. 

Návrh rozpočtu pre rok 2023, ktorý je v súčasnosti ostro diskutovaný kvôli obávanej udržateľnosti verejných financií, skutočne ráta s deficitom 6,4 % HDP. Návrh počíta s príjmami štátneho rozpočtu vo výške 26,7 miliardy eur, výdavky majú predstavovať 35 miliárd eur. Schodok rozpočtu by mal teda dosiahnuť 8,3 miliardy eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error