DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Pred pár dňami rada pre mediálne súdy začal správne konanie proti Markíze. Neviem, či to už viete alebo neviete, kvôli tým dezolátom.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Nepravda

Rady pre mediálne služby síce začala správne konanie proti Markíze, avšak z iného dôvodu: kvôli reklamným blokom počas relácie Tvoja tvár znie povedome, nie kvôli použitiu slova „dezoláti” v Televíznych novinách. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Rada pre mediálne služby je orgánom štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou, ktorý vykonáva dohľad nad

dodržiavaním právnych predpisov upravujúcich vysielanie,

retransmisiu, poskytovanie audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie a poskytovanie platforiem na zdieľanie obsahu.

Môže viesť správne konania voči rôznym mediálnym subjektom, pokiaľ existuje podozrenie, že sú porušené predpisy vysielania. Na poslednom novembrovom zasadnutí vyplýva zo správy, že boli vznesené obvinenia voči viacerým televíziám či rádiám.  

Správne konanie voči markíze však nie je vznesené kvôli kontroverznej reportáži z 20. septembra, ale „v súvislosti s tým, že dňa 4. 9. 2022 odvysielal pred, počas a po programe Tvoja tvár znie povedome reklamné bloky, v ktorých mohlo dôjsť k nezabezpečeniu súladu zvukovej zložky vysielania s technickými požiadavkami ustanovenými vo vyhláške (§ 20 ods. 5 písm. d) ZVR)”.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error