DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

My máme precedens s jedným poslancom Národnej rady, ktorý napísal nenávistný status proti Židom a polícia s tým nevedela urobiť nič, pretože sa vyjadril, že on nevie pracovať s počítačom.

Výroky politikov o právach LGBTI+ ľudí - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Súd uznal Stanislava Mizíka nevinným v kauze nenávistného statusu na Facebooku. Dôvodom však nebola jeho údajná neschopnosť práce s počítačom, ale to, že polícia a prokuratúra nevedela jednoznačne dokázať, že status pridal práve Mizík. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

V januári 2017 sa na facebookovej stránke „Volá hlas Gemera / Ľudová strana naše Slovensko” objavil (.pdf, str.1) status podpísaný poslnacom NR SR Stanislavom Mizíkom. Poslanec Mizík v ňom kritizoval výber osobností ocenených vtedajším prezidentom Andrejom Kiskom pre ich židovský pôvod a vierovyznanie. Bol preto obvinený z prečinu výroby extrémistických materiálov a z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Jeho vyjadrenie o technickej nekompetentnosti  však nebolo jediným dôvodom na uznanie neviny. 

Špecializovaný trestný súd uznal poslanca Mizíka nevinným s odôvodnením, že nie je možné preukázať, že status napísal práve poslanec Mizík. Špeciálna prokuratúra podala na toto rozhodnutie odvolanie, avšak Najvyšší súd sa priklonil k názoru Špecializovaného trestného súdu. 

Tvrdenie, že „polícia s tým nevedela urobiť nič, pretože sa vyjadril, že on nevie pracovať s počítačom,“ je preto zjednodušením. Hoci sa Milan Uhrík v pozícií svedka vyjadril, že Mizík nie je technologicky zručný, Najvyšší súd argumentoval oslobodenie Mizíka aj inými skutočnosťami. Sudca napríklad konštatoval, že nebol nájdený dôkaz o pripojení Mizíkovho počítača k internetovej sieti v čase pridania statusu a argumentoval tvrdením, že status mohla pridať iná osoba. Dôvodom pre uznanie neviny teda nebolo Mizíkovo tvrdenie, že nevie pracovať s počítačom, ale nedostatok dôkazov, na základe ktorých by sa dalo tvrdiť, že autorom statusu je Mizík, alebo že by status bol napísaný na jeho pokyn. 

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error